Durant 17 mesos, el passeig de Can Feu quedarà tallat al trànsit

El proper dimarts 9 de gener començaran les obres d’integració urbana de les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) entre el carrer de Sobarber i el passeig de Can Feu fins al Castell de Can Feu. Això permetrà acabar amb la frontera física que ha dividit històricament els barris de Gràcia i de Can Feu. També es millorarà l’entorn urbà, ja que es guanyaran 3.400 m2 d’espai públic per a vianants i bicicletes, amb una nova porta d’entrada a Sabadell i amb menys soroll.

Segons la Generalitat, les obres d’integració tenen un pressupost sense IVA de 19 milions d’euros. La longitud de la nova coberta afecta 375 m i es modificarà el pendent de les vies en una longitud total de 975 metres entre el passeig de Can Feu i el carrer de l’Enginyer Playà. L’obra durarà 17 mesos.

L'alcalde Maties Serracant ha agraït a la Generalitat que aquesta obra de gran magnitud sigui possible i ha dit que “vull donar les gràcies especialment als consellers Rull i Jonqueres, que avui no poden ser aquí i que han treballat per fer-les possible”. A més, ha afegit que “alhora, volem posar èmfasi en projectes de futur per a la ciutat i la comarca, com és el cas del Pla Específic de Mobilitat del Vallès, que és l’instrument que ha de permetre la connexió ferroviària de la nostra comarca, des de Terrassa fins a Granollers passant per Sabadell”.

Fases

Durant l’hivern es faran els treballs previs, es durà a terme una intervenció arqueològica a la zona propera al Castell de Can Feu i es farà una inspecció prèvia dels edificis. Durant la primavera s’executaran les pantalles i es muntaran les vies noves. A l’estiu serà el moment de desmuntar la via existent mentre s’acabaran les excavacions. Durant la tardor s’executarà el pou de bombament, es construirà la sortida d’emergència del nou tram de túnel, es demolirà el pou existent en el creuament amb el passeig de Can Feu i es cobriran les vies en el tram entre pantalles. A la primavera del 2019 els carrers de Fraser Lawton i de l’Enginyer Playà i el passeig de Can Feu ja estaran en disposició de la urbanització posterior.

Canvis en la mobilitat

En els propers dies es començarà a tallar el trànsit i el pas de vianants al passeig de Can Feu, entre la plaça del Mil·lenari i el carrer de Damià Forment, tall que durarà els 17 mesos previstos per acabar els treballs de soterrament.

El trànsit de vehicles des del nord en sentit a la plaça del Mil·lenari es desviarà per l’avinguda d’Arraona en direcció a Sant Quirze del Vallès. Els vehicles que vagin des del nord en direcció a la C-58 es desviaran per la carretera de Terrassa fins a la ronda de l’Oest o a la rambla d’Ibèria. Es mantindrà obert un accés per a veïns i serveis al barri de Can Feu pel carrer del Pintor Borrassà, així com les sortides dels carrers de Colòmbia i de Damià Forment en direcció a la carretera de Terrassa.

Tot i que l’eix alternatiu al passeig de Can Feu per proximitat correspon a la rambla d’Ibèria i la ronda de Ponent, es recomana fer servir la ronda de l’Oest com a via d’entrada i sortida dels barris del nord (Can Deu, Ca n’Oriac, la Roureda, la Concòrdia...) i oest de la ciutat (Can Rull, els Merinals, Cifuentes), així com la Gran Via.

Per poder accedir als barris dels Merinals i de Can Feu venint des de Barcelona, l’itinerari més directe serà entrar a Sabadell pel lateral de l’autopista C-58 i agafar la sortida per l’avinguda d’Arraona. En cas que s’hagi accedit a la plaça del Mil·lenari, es recomana arribar al passeig de Can Feu agafant novament la C-58 en direcció a Terrassa, continuar pel lateral de la C-58 i seguir per la sortida a l’avinguda d’Arraona.

El transport públic

Per evitar els treballs nocturns més molestos, les obres que afecten les vies es faran bàsicament de dia. Això farà necessari tallar el trànsit ferroviari entre el 24 de juny al 12 de setembre del 2018, entre les estacions de Gràcia | Can Feu i Sant Quirze del Vallès. El servei ferroviari es substituirà per un d’alternatiu amb autobusos. Hi haurà servei de tren, doncs, entre l’Estació de Plaça Catalunya de Barcelona i la de Sant Quirze del Vallès, com també n’hi haurà entre Can Feu | Gràcia i Sabadell Plaça Major. A més, es procurarà sincronitzar els FGC amb el servei de Renfe a l’Estació de Sabadell Nord.

Pel que fa als autobusos, la línia L4 en sentit la Roureda i la L44 en sentit Hospital Taulí, des de la rambla d’Ibèria es desviarà pels carrers de Jacquard i de Cèsar Torras fins al carrer de Mèxic. Es deixaran de fer les parades a la rambla d’Ibèria, a la plaça del Mil·lenari i al passeig de Can Feu. Es creen noves parades provisionals al carrer de Jacquard –a la cantonada amb la rambla d’Iberia– i al carrer de Cèsar Torras –a la cantonada del carrer Jacquard–. Aquesta solució de desviament és la mateixa que es va fer amb motiu del tancament de la rambla d’Iberia en les anteriors obres d’FGC.

Altres afectacions

Igualment, l’ocupació de les obres comportarà el tall dels carrers de l’Enginyer Playà i de Fraser Lawton entre el passeig de Can Feu i el carrer de Caresmar. L’accés al barri per als veïns i serveis públics es podrà fer des dels carrers del Pintor Borrassà i de Cèsar Torras als carrers de l’Enginyer Playà i de Damià Forment, i des dels carrers de Mart i Mercuri als carrers de Saturn, Urà i Júpiter. Segons l’evolució de l’obra, podran sorgir noves afectacions en aquests carrers, de les quals s’informaran i se senyalitzaran convenientment.

Així mateix, quedarà tancat per les obres el pas inferior de vianants que travessa per sota les vies i que connecta els carrers de l’Enginyer Playà i de Fraser Lawton.

Díptic informatiu