Sota el lema “Dones i cossos”, la commemoració del Dia Internacional de les Dones a Sabadell manifesta la necessitat de deixar enrere cànons i estereotips relacionats amb el cos femení, tot reivindicant la llibertat de les dones sobre els seus propis cossos.

Amb aquest eix central, la celebració del 8 de març vol contribuir que la societat deixi de cosificar les dones, la qual cosa provoca relacions de poder asimètriques entre gèneres, constituint en molts casos la base de violències físiques i sexuals de diferents tipus de violències. Així mateix, el programa commemoratiu vol insistir en la necessitat de lluitar contra l’estandardització, fent una crida a respectar i estimar la diversitat d’estils corporals i apoderant les dones perquè puguin decidir independentment de mandats socials imposats.

La commemoració del 8 de març és una iniciativa de l’Ajuntament i de les entitats de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI, que han incorporat les activitats que cadascuna ha organitzat al programa general. Formen part del programa més d’una trentena d’activitats, impulsades per una quinzena d’agents.

Sobre el programa, la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz, ha subratllat que “vol posar de relleu la complexitat que representa parlar del cos de les dones i per això posa la mirada en un model inclusiu, divers i respectuós, lluny de l'estandarització dels cossos que discrimina a qui surt de la norma.”

 

Acte central

L’acte central tindrà lloc el mateix 8 de març, a partir de les 18.30 h, a la plaça de l’Alcalde Marcet, des d’on s’iniciarà un recorregut fins a la plaça del Doctor Robert. En aquest espai, a les 19 h, s’ha previst una actuació musical i la lectura del manifest, a càrrec de membres de la taula de Gènere, Feminismes i LGTBI.

 

Activitats diverses

Les propostes adreçades als centres educatius, les literàries, els tallers i les exposicions figuren entre les activitats previstes. En l’àmbit educatiu, i dins el programa municipal Ciutat i Escola, es projectarà la pel·lícula Ocells de pas, d’Oliver Ringer, adreçada a alumnat de primària. Pel que fa altres nivells educatius, s’hi faran conferències i tallers sobre la imatge associada als cossos, la diversitat dels models corporals, o temàtiques LGTBI.

En un altre àmbit, l’Espai Àgora acollirà el 16 de març al vespre el recital poètic literari “Cuerpos sororos/cuerpos sonoros”.

D’altra banda, el programa vol arribar a dones de diferents edats. És per això que s’ha previst el curs “Dones que habiten cossos”, per a més grans de 60 anys. Altres propostes seran “Twerking per apoderar”, “Taller Drag Queer”, per experimentar amb la capacitat performativa dels cossos, i un taller de pintura corporal. En tots aquests casos, seran sessions obertes a majors de 18 anys.

Pel que fa a les exposicions, destaquen “Alliberem els nostres cossos”, que es podrà veure a l’Escola Superior de Disseny (ESDi) i “Habitar mi cuerpa”, al Casal Pere Quart.

 

Cartell del 8 de març

La imatge del programa del 8 de març de 2019 és obra de Viena Boedo Barnet, que va guanyar el concurs convocat per l’Ajuntament. Un certamen al qual es van presentar 34 propostes.

 

Il·luminació de les fonts de les places de Catalunya i de la Concòrdia

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, del 7 al 10 de març, les fonts ornamentals de la plaça de Catalunya i de la plaça de la Concòrdia estaran il·luminades de color lila, des que es faci fosc fins les 10 del vespre.

L’Ajuntament ha reparat la font ornamental que hi ha a la plaça de la Concòrdia. Se n’ha millorat la impermeabilització, s’ha canviat la forma del doll d’aigua i s’ha renovat la il·luminació de l’entorn.