Ahir es van donar a conèixer els resultats de la votació popular, en un acte al Casal Pere Quart

construintsbd21El procés participatiu Construint Ciutat ha escollit un total de 8 projectes, que el Govern municipal incorporarà a les partides del pressupost 2017, després que el passat 18 de setembre finalitzés el període de votacions dels 46 projectes seleccionats amb un total de 6.154 vots. Una xifra que duplica els 3.000 vots mínims exigits per legitimar aquesta iniciativa.

El procés posava a disposició de la població un milió d’euros del pressupost municipal per a l’any vinent, amb una dotació de 500.000 euros per a projectes relacionats amb l’espai públic o els equipaments municipals i una altra partida de 500.000 euros per a projectes de caire social, dirigits a les persones o a la intervenció comunitària.

Durant l'acte de presentació dels projectes guanyadors, celebrat al Casal Pere Quart, la regidora de Participació, Míriam Ferràndiz ha destacat que el procés participatiu "ha tingut una mobilització sense precedents en una iniciativa d'aquest tipus. Això és indicatiu de la força del nostre teixit associatiu i de la ciutadania i, a més, de les ganes de fer projectes per la ciutat". L'alcade de Sabadell, ha coincidit amb la regidora i ha assenyalat que "el fet que s'hagin presentat una gran quantitat de propostes i que hi hagi hagut una participació tan alta en el procés de votacions demostra un cop més que la ciutadania té necessitat de participar en la transformació de la ciutat". L'alcalde, d'altra banda,  ha definit com a "intel·ligència compartida" la conjunció de les propostes i la participació de la població.

Els projectes escollits i que es duran a terme en l’àmbit de l’espai públic i d’equipament són:

Pel que fa a l’àmbit dirigit a les persones o d’intervenció comunitària els projectes que s’executaran són:

A partir d’ara, l’Ajuntament iniciarà els procediments tècnics oportuns per executar els projectes seleccionats treballant amb els representants de la ciutadania i de les entitats. En aquest procés també es verificarà i ajustarà l’import inicial de cada projecte en funció de la realitat d’execució. Un cop fet aquest procediment, s’iniciarà el procés de revisió dels projectes que han quedat exclosos, segons l’ordre de votació, per validar costos i, si escau, incorporar més propostes per poder ser executades fins esgotar els 500.000 euros previstos en cada un dels àmbits.

 

Nova experiència

Aquesta ha estat la primera vegada que l’Ajuntament de Sabadell ha realitzat un procés participatiu que ofereix a la ciutadania l’oportunitat d’incidir en una part del pressupost municipal amb l’objectiu de caminar cap a un model en el que la població gaudeixi d’espais de participació, apoderament i d’incidència real en tot allò que afecta a les seves vides. Fruit d’aquesta primera experiència s'analitzaran els punts forts i els aspectes a millorar per a la propera edició.

Pel que fa a la participació (tenia dret a vot la població de Sabadell a partir dels 14 anys), el segment més nombrós ha estat el situat entre els 30 i 60 anys, amb un 40% dels vots; seguit per la franja de menors de 30 anys que ha sumat 1.878 vots, un 30% del total.

Quant al procediment triat per la ciutadania per votar, un 98,9% ha escollit fer-ho a través del web. El restant, l’1,1 % ha optat per votar presencialment a les oficines del Servei d’Atenció Ciutadana (SAC). El procediment es va iniciar el passat 6 de setembre i el ritme de vots registrats va ser elevat des del primer moment amb un mitjana de 500 vots diaris. Els dos primers dies, però, van ser els que van registrar major nombre de vots, amb un total de 1.796.

Més informació dels resultats