Acabades les obres d’integració urbana de la línia de FGC a Gràcia i Can Feu

 

El proper dilluns 4 de febrer s’obrirà definitivament al trànsit el passeig de Can Feu, un cop han acabat les obres d’integració urbana a causa del soterrament de les vies de ferrocarril que dividien els barris de Can Feu i Gràcia.

Les obres del perllongament del FGC a Sabadell i en particular el cobriment de la línia ferroviària en aquest sector, han suposat un canvi radical en l’espai públic de la zona. Per una banda el canvi del perfil longitudinal de dos grans vies bàsiques de la ciutat: la rambla d’Ibèria i el passeig de Can Feu, que ha significat revertir la secció anterior, on les vies estaven soterrades i el tren travessava a nivell; i per altra banda, el guany d’un nou espai públic que era inexistent: la llosa que cobreix les vies, que seran la base del nou parc longitudinal d’entrada a la ciutat.

Aquesta operació dona fi a un llarg procés de reivindicació de l’Ajuntament de Sabadell i dels veïns i veïnes, des de l’inici de les obres del perllongament, per tal de tancar una de les fractures urbanes més importants de la ciutat i restablir la continuïtat de la trama urbana en superfície.

La solució final ha estat elaborada per una Taula Tècnica ciutadana pel Soterrament, creada a tal efecte per l’Ajuntament, amb participació de diverses entitats municipals, associacions de veïns i tècnics municipals i de la Generalitat de Catalunya. Fruit d’aquesta proposta, es va elaborar un projecte i es van iniciar les obres al gener del 2017.

 

Operació complexa

Les obres han consistit en la cobertura de 375 m de la línia ferroviària, des del carrer de Sobarber fins al passeig de Can Feu; i la nova ordenació de la urbanització del passeig de Can Feu. La solució definitiva ha consistit a invertir la situació anterior: soterrar el tren per sota del pas de la via pública.

Els treballs han estat molt complexos, atès que s’han hagut de compaginar majoritàriament amb el funcionament normal de la línia S2 de FGC, excepte en un tall puntual que es va produir el passat estiu i que va ser restituït al setembre del 2018. Els treballs han consistit en l’execució de pantalles, excavacions, muntatge de vies i noves instal·lacions.

Tot això ha permès disposar d’una àmplia plataforma per tal de construir a sobre el futur parc verd de Can Feu Gràcia de gairebé 1 ha de superfície. També possibilita connectar l’espai verd a peu pla amb el parc de Can Feu i visualitzar el castell, a més de pacificar la mobilitat en l’àmbit, tot donant prioritat als vianants, i  la plantació d’arbratge allí on la infraestructura ho permeti.

 

Nou passeig

Pel que fa al nou passeig de Can Feu, s’ha executat la millora de l’espai públic amb criteris ambientals de mobilitat sostenible i eficiència energètica; s’hi han eixamplat les voreres existents en ambdós costats; s’hi han construït 216 m de carril bicicleta bidireccional en la banda de les activitats; s’hi ha ubicat una parada de bus amb plataforma i s’hi han plantat 27 lledoners.

La nova secció de calçada disposa un carril d’entrada i dos de sortida des de la plaça del Mil·lenari i el carril bicicleta connectarà amb el carril de la rambla d’Ibèria i el que està sent dissenyat cap a Sant Quirze. S’ha millorat l’enllumenat existent amb lluminàries LED molt més eficients i hi ha hagut nova semaforització i senyalització del trànsit vehicular.

L’exposició de les 6 propostes finalistes del concurs de l’espai públic de damunt de la llosa del soterrament serà al Centre Cívic de Gràcia, a la plaça del Treball, del 4 al 12 de febrer. Hi haurà dues visites comentades sobre les propostes: El dia 4 a les 18 h i el dia 9 de febrer a les 12. L’exposició també tindrà format virtual a través del portal decidim.sabadell.cat.

Tant en format presencial com en format virtual les persones interessades podran fer les seves valoracions mitjançant uns qüestionaris redactats expressament.

 

Oberts els passos de connexió

A partir d’avui s’obren els dos passos que comuniquen ambdues bandes del barri de Can Feu, per damunt de la nova llosa que tapa les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), com a una primera mesura relacionada amb la tornada  a la normalitat en la mobilitat a Can Feu.

Així, d’una banda, es connectarà el carrer de Damià Forment amb el carrer de Fra Juníper Serra, i d’altra banda, el tram del nord del carrer de Caresmar amb el tram sud de la mateixa via pública.

Això permetrà restablir les comunicacions físiques immediates de veïns i accés més directe als establiments comercials, una vegada han acabat les obres d’integració urbana de Can Feu i Gràcia, que han permès soterrar les vies del tren.

Mentrestant no es resolgui el concurs de propostes de la llosa, tot l’àmbit quedarà privat d’accés per un contorn de maletins de formigó, excepte els passos esmentats, habilitats per comunicar ambdues bandes.