“És  essencial recuperar tots els espais de democràcia deliberativa que es troben suspesos pel decret d’alarma.”

Avui hem volgut reconèixer la situació excepcional que han hagut d'afrontar totes les administracions, , especialment la  municipal, així com fer record per totes les persones que ens han deixat ja que és un moment molt dur per perdre una persona estimada.  El regidor Maties Serracant ha recordat que “Aquest moment únic, precisament per aquesta mateixa excepcionalitat, requereix també una direcció més compartida” i ha lamentat que el govern hagi optat per treballar en solitari. Des de la Crida ens reafirmem en expressar les discrepàncies polítiques i de funcionament que són una necessitat en democràcia i que poden enriquir molt més el camí conjunt que parapetar-se en una falsa unitat acrítica.

Les preguntes i propostes de la Crida per Sabadell durant aquestes setmanes s’han adreçat a dos eixos bàsics: l’atenció a les persones més vulnerables i la defensa dels drets laborals, tot emmarcat en la necessitat d’extremar les mesures de prevenció i de contenció. Que ningú quedi desatès i que l’atenció als més vulnerables es faci amb la màxima protecció. Per això el 30 de març vam presentar un pla de xoc “Triem la vida. Un Pla de Xoc contra l’emergència” amb un recull de mesures per fer front a l’impacte de la crisi sanitària i social. Accions transversals entre tots els departaments i pensant ja en el mig termini per tal d’evitar seguir posant pedaços.

/storage/app/media/uploaded-files/uploads/2020/03/Crida-per-Sabadell-Triem-la-vida.pdf

Les actuacions municipals es queden curtes i són lentes;  com si la situació que estem vivint no fos ja d’urgència, extraordinària i extrema. Per això seguim proposant un Compromís per Sabadell per la gestió de la crisi immediata i a mig termini que inclogui espais de treball col·lectiu, una Taula de ciutat, per enfortir les respostes a la crisi.

Avui la portaveu del grup municipal Nani Valero, ha fet saber al Ple que des de la Crida hem proposat que com a ens local ens adherim a la campanya #regularizacionya, però el govern ho ha rebutjat per un tema competencial. “És un escàndol estratosfèric que en plena crisi del covid, la mà d’obra de persones migrades, jove i barata, sigui valorada pública i oficialment com a necessària per garantir la recollida de fruita i verdures que ha d’alimentar a la població però només se’ls regularitzarà de forma temporal. És d’una immensa hipocresia.”

Finalment, la regidora Anna Lara ha destacat que el grup no s’oposaria a cap de les propostes que portava avui el govern municipal a Ple, valorant de forma positiva bona part dels punts que ho motivaven amb larenovació del Tenderol, el rebost solidari iuna modificació pressupostària que destina quasi 800 mil euros a l’àmbit social per tal de pal·liar part de les conseqüències de la crisi sobre les persones. La regidora ha aclarit que tot i ser necessàries, aquestes propostes, són insuficients, però a posat sobre la taula dues principals discrepancies. “No compartim la despesa de més de 7.000 euros per a l’allotjament dels militars durant el muntatge de l’hospital temporal;  L'exèrcit és una institució amb un pressupost propi que no entenem que calgui copagar cap de les seves prestacions des del món local”. La segona discrepancia, vinculada als 60.000 euros de despeses de publicitat, que inclouen algunes difusions amb un cor, un color vermell i un lemal que evoca més ala imatge corporativa del partit de govern que de l’Ajuntament.

No obstant, la Crida per Sabadell ha repetit en diverses ocasions que l’excepcionalitat obliga a continuar avançant sempre per donar una resposta de ciutat i això només podrà ser obrint el debat i la presa de decisions i camí entre la societat civil, totes les forces polítiques i l’administració en una mateixa taula.