La Crida per Sabadell denuncia que el govern PSC-Podem-Junts està impedint que avancin mesures clau en els àmbits clau com són l’habitatge i la mobilitat sostenible

La Crida per Sabadell ha dut a terme una roda de premsa davant el Mercat de Campoamor, coincidint amb els dos anys de mandat del govern format per PSC, Podem i Junts. La portaveu del grup municipal, Nani Valero, ha començat: “No hi ha dubte: la pandèmia ha colpejat la ciutat amb duresa, però… La situació en la qual es troba Sabadell és només culpa del la pandèmia? O també hi una part important de responsabilitat d’un govern que ha demostrat no tenir projecte de ciutat ni la voluntat d’aplicar mesures valentes?”

Durant el mandat del Govern de Transformació es va reactivar l’Ajuntament després d’un període de letargia pel que fa a projectes per a millorar la ciutat i pel que fa a la planificació. Es van engegar nombroses accions, algunes de les quals van acabar de veure la llum durant els primers mesos del mandat del PSC. Alguns exemples: l’asfaltat de més de 100 carrers, remodelació de 152 àrees infantils o la renovació de la flota amb autobusos híbrids. El govern està venent com a pròpia una part de la feina que es va tirar endavant durant el Govern de Transformació. I ho fan sense cap pudor, tal com vam veure a en un Hola Sabadell, on el PSC signava amb les seves sigles la renovació de les àrees infantils.

Nani Valero exposa: “El govern municipal PSC-Podem-Junts torna a funcionar a cop de foto, anunciant amb pomposes rodes de premsa uns projectes que no tenen al darrera el treball necessari. Venen fum per tapar la seva inoperància i la manca de propostes reals, nodrint-se en gran mesura de tot allò que es van trobar preparat. En el Pla de Mandat, que han presentat amb dos anys de retard, reconeixen que no compleixen les seves promeses electorals, com és el cas, per exemple, de l’escola bressol de la Concòrdia.”

“En suma, valorem negativament els dos primers anys de mandat perquè ha tornat la política d’aparador que prioritza les fotos buides de contingut a les mesures reals que milloren la vida de les persones”, continua la regidora. “Algunes d’aquestes mesures es van engegar durant el mandat anterior, però el govern PSC-Podem-Junts les està bloquejant deliberadament, com exposem a continuació.”

Les accions que el el govern està bloquejant

En aquest quadre exposem un seguit d'exemples de les accions que el govern està bloqujant o bé, en alguns casos, que no està sent capaç de desenvolupar amb prou rapidesa.

A continuació entrem més al detall en algunes d'aquestes accions.

Pla Local d'Habitatge i Pla de Promoció de l'Habitatge

Després de dos anys només s'ha posat la primera pedra de dues de les promocions previstes en el Pla de Promoció de l'Habitatge, que preveu la construcció de 362 nous habitatges públics de lloguer assequible. La regidora Anna Lara explica: "El més greu és, però, que fa dos anys que s'havia de portar a aprovació definitiva el Pla Local d'Habitatge, aprovat inicialment al febrer de 2019. No només ens han demostrat que no el volen portar, sinó que tampoc han proposat cap alternativa. La seva política d'habitatge es limita a tirar endavant el que es van trobar preparat, sense entendre tampoc que les polítiques d'habitage van molt més enllà de la construcció de nous habitatges."

Pla de Millora del Centre

L’alcaldessa ha mentit descaradament quan ha assegurat que no hi havia res preparat per al Passeig de la Plaça Major. La regidora continua: "La seva proposta, a banda de quatre llumetes, parteix de la mateixa base que la nostra (arbres, aigua i ombra) però, a diferència de la nostra, no està desenvolupada més enllà d’un power point. Cal destacar també que malgrat s’assegurava tècnicament que no era possible plantar arbres, el Govern de Transformació no es va rendir i es va trobar la solució perquè es pogués fer."

Alhora, de totes les peatonalitzacions previstes en el Pla de Millora del Centre han reconegut que només tiraran endavant el tram del carrer Indústria, que era el segon previst al Pla, després del tram del carrer Treus Creus (on hi van fer un nyap tard i malament, 6 mesos després de l’esclat de la pandèmia.

Pla Director de la Bicicleta i Pla de Mobilitat Urbana

Només estan tirant endavant els carrils intermunicipals engegats durant el mandat del Govern de Transformació que han de connectar amb Terrassa i Sant Quirze. Anna Lara continua: "Han reconegut que no tiraran endavant el Pla Director de la Bicicleta perquè asseguren que és massa ambiciós. Els hi volem recordar que aquest Pla és ambiciós perquè les necessitats imposades per l'emergència climàtica són de màxima urgència. Mentre moltes altres ciutats avancen amb determinació cap a una mobilitat més sostenible, el govern municipal segueix volent fer que Sabadell retrocedeixi." Paral·lelament, veiem com el govern s'excusa sistemàticament en un Pla de Mobilitat Urbana de Sabadell (PMUS) que avança amb gran lentitud. "Sabadell necessita accions, no excuses", sentencia la regidora Anna Lara.

Mercat de Campoamor

Anna Lara declara: "Hi havia un projecte per renovar el Mercat de Campoamor, potenciant el comerç de proximitat i potenciant-lo com a focus de vida al barri. Hi havia finançament provinent dels fons EDUSI. Però el van voler tancar. No obstant això, la iniciativa veïnal i dels petits comerciants va aconseguir evitar que el govern municipal el tanqués. Ara aquest mercat cada dia té més vida. El que necessita són els recursos que l'actual govern li està negant."

El retorn de l'opacitat a l'administració municipal

A tall de conclusió, el regidor Lluís Perarnau exposa: "Un dels fets més greus és que fan i desfan amb total opacitat, sense explicar-ho ni a l’oposició ni a la ciutadania. El Pla de Mandat ha arribat tard, instat per l’oposició, i amb les mancances que ja hem descrit en altres ocasions. Els obstacles per accedir a la documentació són una constant i hem d’estar sempre amb la lupa posada per saber realment què fan o deixen de fer."

Alhora, mentre repeteixen el mantra de que els hi hem hipotecat el pressupost, fan el trilero amb EDUSI del Soterrament i etc. Una font de finançament que, per cert, no estaria aquí si no fos per la tasca del Govern de Transformació.

Lluís Perarnau continua: "El Govern de Transformació potser va pecar de preocupar-se més per “fer” que per “mostrar el que es feia”. El govern de PSC i Podem fa el contrari: es preocupa molt per “mostrar” i molt poc per “fer”. El que sí que faran és moltes fotos i molts vídeos per aparentar un nivell d'activitat que no és real. Durant els dos propers anys esperem més del mateix: opacitat, connivència amb la corrupció i fum, molt fum. Una dinàmica que amb tota seguretat s’anirà accentuant a mesura que ens apropem a les eleccions del 2023."

No obstant això, des de la Crida observarem de ben a prop aquest govern, amb la lupa posada en tot el que facin i exigint sense defallir tota aquella informació que tenim dret a tenir i que tan sovint fan tot el que poden per obstaculitzar que així sigui. Seguirem com sempre, fermes i decidides per vetllar dels interessos de la ciutat i per seguir transformant Sabadell en una ciutat a la qual valgui la pena viure.

[gallery size="medium" columns="2" ids="6768,6769,6770,6771"]