RefuggesEl Consell de Solidaritat i Cooperació va acordar ahir la creació d’una Plataforma Ciutadana per als Refugiats, amb l’objectiu d’emprendre accions concretes per planificar tota l’acollida i les accions de sensibilització vers la ciutadania. La Plataforma estarà liderada per l’entitat local SCAI i comptarà amb la participació de diferents institucions, agents socials i col·lectius. La primera reunió de la Plataforma es farà el proper 6 d’octubre, per conformar els membres de la xarxa i definir criteris.

 

La reunió d’ahir va ser una convocatòria extraordinària del Consell de Solidaritat i Cooperació. Va estar presidida per l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i va comptar amb la presència del tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania i regidor de Cooperació, Gabriel Fernàndez, i la regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz. A la trobada van assistir unes 50 persones entre representants de les entitats, empreses i grups municipals, membres del Consell de Solidaritat i Cooperació i entitats que volen col·laborar amb les accions adreçades a acollir als refugiats, com ara Actua Vallès, Càritas, el Col·legi d’Advocats de Sabadell, la Fundació Autònoma Solidària, la Fundació Educació Solidària - Escola Pia, l’Associació Kandeema i l’Associació Afrocatalana, entre d’altres.

Míriam Ferrandiz va explicar que “per tal de donar una resposta a aquesta crisi humanitària cal treballar a diferents àmbits simultàniament: en l’àmbit polític, institucional i associatiu, en la cooperació immediata en ruta a les fronteres on són els refugiats i en la planificació de l’acollida, a més de canalitzar totes les voluntats solidàries que s’estan produint en la ciutadania”. Finalment, va concloure que “Sabadell té experiència en els processos d’acollida i la nostra fita és garantir que la ciutat ho comparteixi i se’n senti orgullosa”.

Rita Huybens, presidenta de l’SCAI, va recordar que “la situació dels refugiats no és nova, sinó que és un drama existent des de fa molts anys i que ja hi ha uns serveis existents arrelats a la ciutat”.

Aquest consell va comptar amb una part formativa per a tots els assistents. Aritz Garcia, investigador i coordinador sobre Mashrek (Palestina, Síria, Líban, Jordània i l’Iraq) de SODEPAU, va explicar el conflicte actual a Síria. Karina Zubiaga, tècnica d’intervenció social al Centre de Migracions de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, va explicar els processos d’accés a l’estatut de refugiat i la situació dels refugiats a Espanya.

Atesa la complexitat del tema, s’ha creat un portal web perquè la ciutadania pugui accedir a la informació de les diferents campanyes i possibilitats de col·laboració http://www.sabadell.cat/ca/cooperacio.