La Crida per Sabadell critica la gestió de la cultura Sabadellenca a cop de Talonari
19 de novembre 2024
La Crida posa en qüestió que la proposta de la Casa Grau sigui, realment, un projecte obert a la ciutat.
El regidor de la Crida per Sabadell, Oriol Rifer, ha lamentat la gestió que el govern municipal està fent respecte a la Casa Grau, un espai emblemàtic que hauria de ser un punt de referència cultural per a tota la ciutat. "Fa un mes proposàvem que la Casa Grau esdevingués la casa de la llengua i la cultura, oberta a tota la ciutat i les entitats i fos un element clau que facilités la descentralització de la cultura a Sabadell. El PSC hi va votar en contra i ara en sabem el motiu: ja hi havia un acord sota la taula amb una entitat bancària".
L'acord amb el Banc Sabadell deixa moltes ombres i molts aspectes a aclarir. Per una banda, no s’especifiquen detalls clau sobre la gestió de l'espai i per l’altra, s’aixequen moltes suspicàcies sobre quina serà la compensació per l’entitat bancària. "Els detalls són rellevants perquè ens expliquen què hi guanya cadascú. El que veiem fins ara és un acord que pivota sobre els interessos d’un privat, com ja vam veure amb el Museu del Gas", ha criticat Rifer.
El regidor ha denunciat la manca de planificació del govern del PSC: "Un cop més, veiem un govern sense projecte clar pel que fa al patrimoni i la cultura i va publicitant propostes en funció dels interessos dels privats, i no com a resposta a les necessitats de la ciutat. Sabadell necessita una planificació amb mirada a mitja i llarg termini i no vendre’s al millor postor. Rehabilitar espais com la Casa Grau és necessari, però fer-ho seguint les condicions imposades per la banca és un error. És la mateixa imatge que veiem a les parades de metro patrocinades per empreses a Madrid". Oriol Rifer insisteix en la importància de la proposta que van dur a ple del mes d’octubre d’aquest mateix any en que s’apostava per recuperar l’edifici patrimonial de la Casa Grau amb la voluntat de crear la Casa de la Llengua i la Cultura de Sabadell i que aquest fos l’epicentre d’una xarxa que dinamitzés l’activitat cultural a tots els indrets de la ciutat amb un clar vincle amb la llengua catalana i aprofitant el potencial de la xarxa d’equipaments ja existents a la ciutat com els centres cívics o les biblioteques. Igualment, la Crida seguirà reivindicant la Casa Grau per donar resposta a la precarietat en la que es troba ara mateix el Consorci de Normalització Lingüística.
Des de la Crida es mantindran vigilants per garantir que la Casa Grau no acabi sent un altre fracàs com el Museu del Gas. "Defensarem que sigui un espai obert a la cultura de la ciutat, gestionat de forma pública i inclusiva, amb una aposta clara per fer arribar la cultura a tots els barris i vinculant-la amb la promoció de la llengua", ha afegit Rifer.