Article d'opinió de Raul Garcia Barroso, advocat i membre de la Crida per Sabadell

5.Raul García BarrosoRecentment he pogut llegir als mitjans locals, un comunicat penjat al Facebook de l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, on fa una sèrie de valoracions de caràcter personal en relació a l’anomenat “cas Mercuri”, i a on, novament, defensa la seva innocència respecte als delictes imputats. En aquest escrit, em fa dues al·lusions directes, i per això, crec que tinc dret a contestar-li, més que res, perquè en una afirmació es fa una visió distorsionada e interessada del paper que jo com advocat, i la Plataforma Sabadell lliure de corrupció, com acusació popular, estem portant a terme dins dels procediment del “cas mercuri”, i la segona afirmació sobre mi persona que fa al seu escrit, és senzillament falsa.

El Sr. Bustos, per defensar la seva innocència, fa un llarg al·legat d’arguments i justificacions, que crec sincerament, totes ells són fàcilment rebatibles amb la informació que es desprèn dels atestats policials i les diligències judicials practicades fins a la data. Però no entraré en aquest debat. Entenc que això ho tinc que fer a l’escenari on em pertoca fer aquestes coses. Es a dir, al procés judicial, on estem personats com acusació popular, i on per cert, tant el Sr. Bustos i molts altres imputats (ara investigats) van fer tot el possible per què no entréssim. Afortunadament, amb la mobilització popular, i després d’una llarga campanya  econòmica, vam poder recaptar els diners necessaris per poder assolir les fiances que a peticions de les defenses que, com la del Sr. Bustos, ens demanaven per poder exercir aquesta acusació.

Afirma el Sr. Bustos que sota el “paraigües” de l’acusació popular s’estan portant a terme maniobres polítiques per parts dels membres de la Plataforma, des de la seva militància activa en diferents forces polítiques, i aquí fa la primera al·lusió personal contra mi.  En aquest sentit, crec important destacar que la feina de la Plataforma Sabadell lliure de corrupció a l’àmbit de l’acusació popular, ha estat precisament tot el contrari. Hem evitat a tota costa fer una utilització política de l’acusació popular. Justament, el fet que la Plataforma Sabadell Lliure de corrupció, estigui integrada, entre altres, per diferents forces polítiques locals, ens ha fet molt més cautelosos i curosos en aquest tema precisament per evitar això que ens acusa el Sr. Bustos. Això es pot demostrar amb el fet que mai hem demanat cap imputació de cap càrrec polític que abans no hagi estat demanada i avalada pel Ministeri fiscal o la mateixa jutgessa instructora, i justament per aquest motiu: evitar ser considerada un braç jurídic de les forces polítiques membres de la Plataforma dins del procediment. I justament jo he estat uns dels que més ha lluitat en aquesta línia d’actuació,  ja que de lo contrari, la nostra posició dins del procés quedaria desvirtuada. Inclús a la famosa peça de la Federació de Municipis, i on la Plataforma va ser protagonista a totes les portades, vam demanar la imputació dels mes de 60 alcaldes en una posició avalada primer per Mossos d’Esquadra i després per fiscalia i el mateix jutjat. Un altre exemple, ho tenim a l’únic judici que s’ha fet a dia d’avui, el judici de la peça de Montcada, i pel qual el Sr. Bustos va ser condemnat a un any i quatre mesos de presó, i una multa de 60.000 euros. Doncs en aquest judici el Ministeri fiscal va demanar una pena contra el Sr. Bustos més severa que la pena que va demanar aquesta acusació popular.

Malauradament, als darrers dies sí hem vist un us partidista dels processos judicials, i com el partit del que ara el Sr. Bustos vol desmarcar-se, i concretament la persona del seu successor, ha interposat una denúncia per la via penal contra un regidor de l’actual govern, sense que existeixi cap base per a la mateixa i sense que ni a nivell policial, ni de fiscalia, ni del propi jutjat, existeixi ni una sola línia afirmant l’existència presumpta de cap fet il·lícit.

A l’escrit del Sr. Bustos es fa una segona afirmació sobre la meva persona. Es diu allà que, com advocat, he fet un informe pels empresaris de les empreses d’oci de la Zona Hermètica. Això es rotundament fals. Mai he fet cap informe per ells, i no els defenso a cap procediment. Dedueixo que aquesta apreciació del Sr. Bustos deriva de la lectura d’un correu electrònic per part del portaveu dels referits empresaris al darrer ple municipal, on únicament expressava la meva opinió de forma breu i concisa, en unes escasses quatre línies, sobre les conseqüències processals del no tancament, donat el fet que aquest tema està encara pendent de sentencia judicial ferma. Res més que això.