Article d’opinió de l’Aurora Murillo Roman, número 5 de la Crida per Sabadell
Quan parlem de cultura entenem aquesta no com a un producte de consum, sinó com a un espai de participació, de teixit social i sobretot de cohesió. Parlem de cultura accessible per tothom, apropant-la als barris i finançant-la perquè tothom en pugui gaudir, ja que molt sovint no es valora que té un cost (foc, vestuari, reparacions, assajos…). I parlem de cultura en termes de treball en xarxa entre entitats.
Pels volts de l’1 de maig Sabadell inicia un llarg període de caps de setmana de festes sense parar, parlem de les festes de barri sobretot que es barregen amb les mil activitats de la resta d’entitats de la ciutat. Aquestes festes de barri s’allarguen durant els mesos d’estiu fins al final de setembre, tenint parada l’últim cap de setmana de juliol i l’agost.
Les entitats porten molt de temps planificant la festa, no només en els aspectes culturals de programació sinó també en termes de gestió, permisos, instàncies, plans de seguretat, taules, cadires, horaris… que sovint suposa un desgast previ i una satisfacció posterior en veure que tot surt com estava previst i en molts casos millor.
Si parlem de la programació ens trobem amb moltes activitats, sobretot, les que les pròpies entitats del barri organitzen i en les quals l’estructura del programa no varia d’any rere any. Tot i això, acostumen a ser les activitats amb més participació ja que són les que més es viuen i on la gent decideix participar de forma més activa.
També podem veure que a molts barris aquestes festes són l’únic moment de poder gaudir d’espais de festa i participació al carrer. Fent reflexions en veu baixa i ara deixant-ho per escrit, em pregunto: (preguntes que des de la Crida volem obrir a debat a les persones que s’organitzen any rere any i amb totes aquelles persones que vulguin impulsar els esdeveniments culturals a cada barri)
Volem impulsar la cultura a tots els barris, potenciar que les programacions siguin més variades i incloguin actes de cultura popular, teatre, dansa… que varien any rere any, que sorprenguin la gent, que els faci descobrir altres facetes de la cultura de les quals no havien pogut participar abans.
Organitzarem i farem possible una coordinació més gran entre entitats, col·lectius, artistes per tal de poder garantir rotació pels barris. Fent que totes les tipologies culturals arribin a tots els racons de la ciutat. Des de la Crida estem disposades a innovar, buscar fórmules per treballar plegades per donar-li a la ciutat de Sabadell els espais culturals que es mereix.
Cal buscar les eines per tal que la gent pugui empoderar-se de cultura, que tingui ganes de gaudir-ne i de participar, i per poder començar cal apropar-la allà on no es fan gaires activitats. Estarien les entitats disposades a canviar els espais habituals on sovint fem actes i rotar-los per diferents espais any rere any?