La primera activitat “Sabadell i la Gran Guerra” va tenir lloc ahir, amb la presentació del llibre “Sub Lege Pugnamus. De la Gran Guerra a les grans dades”, de Pompeu Casanovas

 

L’any 1918 es va acabar la Primera Guerra Mundial, també anomenada Gran Guerra. Ara que fa 100 anys de l’efemèride, Sabadell li dedica un cicle d’activitats organitzades pel consistori i per diferents entitats de la ciutat amb el títol “Sabadell i la Gran Guerra”.

El primer acte del cicle té lloc avui dijous 5 de juliol i és la presentació del llibre Sub Lege Pugnamus. De la Gran Guerra a les grans dades, de Pompeu Casanovas. La publicació la presenta l’autor mateix, juntament amb Ramon Ten, director de la Fundació Bosch i Cardellach i Josep Monserrat, degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i director de la col·lecció que parla sobre les “Les cicatrius europees”.

Serà, però, a partir del mes d’octubre quan es desenvolupi el gruix del programa previst. Es tracta d’un conjunt d’activitats de diferent índole però totes elles relacionades amb la Primera Guerra Mundial, des de conferències i recitals de poesia fins a excursions i projeccions cinematogràfiques. L’Ajuntament de Sabadell forma part del conjunt d’entitats i institucions que han elaborat el programa. Bona part de les propostes tindran lloc a diversos espais municipals, com el Museu d’Història, l’Estruch, La Faràndula o la Biblioteca del Vapor Badia. (Consulteu aquí l’avançament del programa, encara provisional).

Les xerrades, en conjunt, mostraran des de diferents punts de vista, una imatge de la relació d’Espanya, Catalunya i Sabadell amb el conflicte bèl·lic: l’impacte en l’economia, la cultura, la política, la premsa, la societat i el seu posicionament envers la contesa van tenir una envergadura considerable. D’altra banda, la Biblioteca del Vapor Badia acollirà un recital de l’obra de poetes europeus que van viure la Primera Guerra Mundial (Poetes sense trinxera, 14 de novembre). La visió al cinema al voltant de la Gran Guerra tindrà dues propostes al programa. Destaca la projecció de Camins de Glòria (Stanley Kubric, 1957), el 25 d’octubre a l’Imperial.

Una altra de les activitats destacades serà la presentació, el 20 de novembre, del número 37 de la revista Arraona, dedicada a la Primera Guerra Mundial.

L’acte central de “Sabadell i la Gran Guerra” tindrà lloc l’11 de novembre a partir de les 11 del matí al vestíbul de l’estació dels FGC Sabadell Plaça Major. S’hi farà una representació a càrrec de la Joventut de la Faràndula, del Teatre del Sol i del Ciervo Teatre i l’actuació de la societat Coral Estrella Daurada. Seguidament el Saló del Gremi de Fabricants acollirà un acte acadèmic a càrrec d’experts en la matèria.

 

“Sabadell i la Gran Guerra”

Del 4 d’agost de 1914 a l’11 de novembre de 1918, la Gran Guerra va assolar el continent europeu i va deixar una forta empremta a Sabadell. Abans de 1914, Sabadell era una ciutat amb notables connexions europees en el terreny econòmic, polític i cultural.

Durant la Gran Guerra, la imbricació entre Sabadell i Europa assoleix unes dimensions excepcionals. El creixement de la indústria llanera, la conflictivitat laboral i l’auge del sindicalisme, no van ser els únics efectes. La creativitat cultural, els posicionaments polítics i l’efervescència del conflicte viscuda a la premsa local fa que poques ciutats catalanes reuneixin aquest cúmul de circumstàncies determinades o influïdes per la contesa europea.

Tot plegat ha portat a plantejar la conveniència d’una reflexió sobre els vincles europeus amb la ciutat a partir d’aquesta experiència de 1914-1918. Per això “Sabadell i la Gran Guerra” pretén acostar a la ciutadania l’experiència sabadellenca de 1914-1918 a través de diverses iniciatives, empeses de manera conjunta i coordinada per l’Ajuntament de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach i les entitats que conformen la Taula de Relació d’Entitats de Sabadell de la que en formen part un total de 52 ens ciutadans.