S'inicia la campanya 'De què parlem quan parlem de drogues'
9 de febrer 2017
La campanya posa enguany el seu accent en el consum d’alcohol, tabac i cànnabis, les drogues amb les quals, segons les dades, els i les joves tenen més contacte
Des de principis de febrer fins al 23 de març, aquesta acció impulsada per l’Ajuntament de Sabadell s’adreça a joves, famílies i docents amb un programa d’activitats destinades a la prevenció del consum de drogues i la promoció de conductes saludables.
Entre les activitats del programa, la 'Gimcana De què parlem quan parlem de drogues' arribarà a un miler d’alumnes de 4t d’ESO de la ciutat. S’hi ofereix als joves informació general, es reflexiona sobre els motius de consum, mites i creences relacionats amb aquestes substàncies i s’aborden les habilitats en el desenvolupament de l’esperit crític davant del comerç de drogues. També formaran part del programa el tallers, mostres i cinefòrums, entre d’altres.
Durant la presentació de la campanya, la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, ha assenyalat que “aquesta és una campanya informativa i pedagògica i, per tant, com ens aproximem als joves en aquest tema té la seva importància. Per això creiem que la manera de prevenir el consum és proporcionar la informació i els recursos que tenim a l’abast perquè siguin més autònoms i lliures per reflexionar, des d’un punt de vista crític, i prendre decisions”.
D’altra banda, enguany la campanya presenta un nou vídeo de suport a les propostes, elaborat per l’alumnat de Producció Multimèdia i Sabadell en Xarxa del Vapor Llonch.
Consum
Segons l’Enquesta d’Hàbits de Salut realitzada per l’Ajuntament entre els alumnes de 4t. d’ESO, alcohol i tabac són les drogues amb les quals els nois i noies han tingut més contacte, seguides pel cànnabis i, a força distància, els hipnosedants sense prescripció.
Segons l’estudi, i dins una mostra de 561 joves, un 74% havia begut alcohol alguna vegada, dels quals un 72% en discoteques, bars o festes i un 50% en celebracions familiars. Pel que fa als consums de risc i referit als qui havien begut alguna vegada (418 de 561), el 40% ho havia fet, bevent de cop 4 begudes o més. Per contra, un 42% mai s’havia emborratxat.
En referència al tabac, un 52% havia fumat alguna vegada (291 joves dels 561). Dels que havien fumat alguna vegada, el 54% no fumava en el moment de ser enquestats, un 11% fumava cada dia. En el cas del cànnabis, 177 enquestats n’havien consumit almenys una vegada a la vida i d’aquests el 25% l’última setmana.
D’altra banda, com a servei complementari l’Oficina Jove del Vallès Occidental-Sabadell disposa d’una Assessoria de Salut que de forma gratuïta i confidencial informa de qualsevol tema relacionat amb les drogues.