Sabadell participa en el projecte europeu Divercity per combatre la discriminació vers la població LGTBI
28 de juny 2016
Avui es constitueix a Cerdanyola la Xarxa de Municipis LGTBI, a la qual s’adhereix Sabadell
Amb l’objectiu de garantir el benestar de la població LGTBI a ciutats mitjanes europees neix el projecte de recerca Divercity, coordinat per la European Social Research Unit del departament d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona, i en el qual prendran part els ajuntaments de Sabadell i de Girona. En l’àmbit català també hi participen la Universitat de Barcelona (coordinadora del projecte) i la Universitat de Girona.
El projecte està cofinançat pel Programa de Drets, Igualtat i Ciutadania (2014‐2020) de la UE, i té una durada de dos anys (del desembre del 2015 al desembre del 2017).
Combatre la discriminació
En el marc de Divercity s’estudiaran els comportaments discriminatoris contra el col∙lectiu LGTBI (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals), així com les mesures per combatre’ls a un total de sis poblacions europees, entre les quals hi ha Girona i Sabadell, juntament a Charleroi (Bèlgica), Nottingham (Regne Unit), Tessalònica (Grècia) i Wroclaw (Polònia). Per fer‐ho possible, s’intercanviaran bones pràctiques i es proposaran mesures innovadores que garanteixin el benestar de les persones LGTBI, tant a les administracions locals com globalment a la UE.
En paraules de la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, “per nosaltres és una oportunitat poder participar i beneficiar‐nos d'aquest projecte, que encaixa perfectament amb el que estem impulsant des de la regidoria. A més, és molt enriquidor poder‐hi treballar conjuntament amb el món universitari”. En aquest sentit, Ferràndiz, afegeix: “com a ciutat mitjana és una satisfacció poder posar el nostra granet de sorra per ajudar a combatre els comportaments discriminatoris contra el col∙lectiu LGTBI, tal com també fem amb la Diputació de Barcelona, que ha impulsat la creació d'una eina per desplegar la Llei 11/2014 i que es desenvoluparà en set àrees de Catalunya, una d’elles Sabadell”.
Al llarg de l’estudi es faran entrevistes en profunditat, així com grups de discussió amb persones LGTBI i amb professionals la tasca dels quals incideixi en el benestar d’aquest col∙lectiu. També es portaran a terme enquestes ciutadanes i una anàlisi comparativa de la legislació relacionada amb la garantia de drets i prevenció de conductes homofòbiques i transfòbiques. Les persones que ho han investigat expliquen que les poblacions mitjanes –com les escollides per a aquesta recerca– tenen una realitat diferent de les grans ciutats, on hi ha més espai per a l’anonimat i tot un ventall de recursos per al col∙lectiu LGTBI.
El treball inclourà, a més, l’elaboració de dues guies de bones pràctiques, una adreçada a la mateixa població LGTBI i una altra als governs locals i les ONG. També es redactarà un codi ètic per a organismes i serveis públics locals, també es faran cursos de formació adreçats a cossos públics de seguretat i juristes, per tal que s’actuï de forma eficaç contra els delictes d’odi basats en l’orientació sexual i/o les expressions de gènere. Finalment, es farà una campanya de sensibilització ciutadana i tallers de sensibilització per a joves i per a periodistes que treballen en l’àmbit de la informació local.
Xarxa de Municipis LGTBI
D’altra banda, Sabadell s’afegeix també a la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya, la qual es constituirà avui, 28 de juny, en un acte que tindrà lloc a la sala d’actes del Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès.
La Xarxa la formen els municipis de Barberà del Vallès, Berga, Cerdanyola, Montcada i Reixac, Sant Quirze del Vallès, Santa Coloma de Gramanet, Terrassa i Sabadell. Els municipis treballaran plegats, juntament amb les entitats, associacions i institucions catalanes per garantir entre d’altres qüestions, el respecte, la igualtat d’oportunitats per aquest col∙lectiu i reforçaran la lluita contra la “lgtbiIfòbia” sigui quina sigui la seva forma i àmbit d’expressió.