L’objectiu és posar a l’abast del jovent una xarxa de serveis que afavoreixi el seu procés d’emancipació des d’una perspectiva integral 

CgA8GOyW8AID_6aEl jovent de Sabadell i el d’una desena de municipis de la comarca compten des d’avui amb una Oficina Jove on poder dirigir-se per resoldre dubtes i rebre informació. Aquesta oficina, ubicada a Sabadell on fins avui es trobava l’oficina Sabadell Atenció Jove -c. de Blasco de Garay, 19-, es reconverteix ara en un nou punt de referència de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ) de la Generalitat de Catalunya, per atendre els i les joves a la comarca del Vallès Occidental.

L’oficina és referent per als municipis de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpetua de Mogoda i Sentmenat. L’objectiu final d’aquesta Oficina Jove és esdevenir la porta d’entrada única a la informació i l’orientació de qualitat, donant resposta a les inquietuds i necessitats de la població jove.

Aquest matí, s’ha inaugurat l’Oficina Jove, en un acte que ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, la directora general de Joventut de la Generalitat, Marta Vilalta i l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez.

La regidora Míriam Ferràndiz ha destacat que “des de Drets Civils treballem polítiques de joventut a tres nivells: fomentant accions al territori, treballant transversalment amb d’altres departaments i oferint recursos i assessorament. I en aquest darrer nivell és on l’Oficina Jove té un protagonisme clau”.

La directora general ha remarcat el treball conjunt de les administracions per oferir un millor servei, “més eficaç, per proporcionar al col·lectiu de joves eines i recursos per possibilitar la seva emancipació de la millor manera possible i ajudar-la a desenvolupar els seus projectes vitals”.

L’Oficina actualment ja disposa de les següents assessories: Educació i formació, Salut, Psicojove, de Suport a l’associacionisme, de Mobilitat Internacional i del Programa de Garantia Juvenil. En aquest sentit, l’alcalde de Sabadell ha destacat que aquests espais “són uns ponts d’accés ràpids i senzills a tots els recursos que oferim a la joventut. Ara, fruit de la col·laboració entre administracions millorem el servei que ja oferíem, obrint-nos a d’altres municipis de la comarca, actuant de forma coordinada”.

Val a dir que aquesta és una de les dues oficines de la comarca. L’altre s’ubica a Terrassa i dóna cobertura a Castellar del Vallès, Castellbisbal, Gallifa, Matadepera, Rellinars, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sant Llorenç Savall, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls. Les dues Oficines Joves, que donen servei al un total de 23 municipis del Vallès Occidental, formen part de la xarxa presencial d’atenció als joves impulsada pel govern català al territori.

D’altra banda, el president del CCVO, Ignasi Giménez, ha valorat positivament el paper de cocapitalitat de Sabadell i Terrassa, donant servei a la població jove de la comarca i ha assenyalat la importància de les Oficines Joves “per facilitar l’emancipació del col·lectiu de joves, oferint assessorament i recursos a un segment de població que està patint com ningú els efectes de la crisi econòmica”.

La Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil

L’any 2010, amb l’aprovació de la Llei 33/2010, de l’1 d’octubre, de polítiques de joventut, es va crear la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil. Per al seu desplegament al territori, la Direcció General de Joventut preveia disposar de les Oficines Joves com a eina capaç de gestionar la complexitat i la diversitat de les polítiques de joventut arreu del territori.

El desplegament de la Xarxa suposa la creació i reordenació d’unes xarxes d’emancipació juvenil al territori que integren els serveis oferts als i les joves des de diferents administracions –Generalitat de Catalunya, consells comarcals i ajuntaments- orientats a l’emancipació d’aquests i aquestes, amb la idea de fomentar la coordinació i el treball en xarxa entre diferents serveis públics, agents i entitats del tercer sector, establint uns protocols clars i compartits d’acompanyament i derivació. De fet, el suport a l’emancipació juvenil és una prioritat del Pla Nacional de Joventut 2011-2020.

Sabadell i els joves

Les polítiques de joventut sempre han estat una prioritat per Sabadell i per aquest motiu s’ha treballat amb l’objectiu de donar eines per apoderar els i les joves, facilitant i fent que siguin responsables del seu projecte de vida, tot acompanyant-los en la presa de decisions al llarg del seu procés d’emancipació, entesa en el seu sentit més ampli. Així doncs, sota aquest objectiu Sabadell ha anat evolucionant en les seves polítiques de joventut.

El Servei d’Informació, Orientació i Assessorament Jove, ubicat al c. de Blasco de Garay, 19, i dotat amb un seguit de Serveis Especialitzats, dóna resposta al jovent de Sabadell. Ara, amb la incorporació a la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil, aquest donarà resposta als i les joves de la resta de municipis de la comarca.

 

Més informació

http://www.sabadell.cat/images/dretscivils/diptic_oficina_jove.pdf

http://www.oficinajove.cat/ca/noticies/que-es-l-oficina-jove