Article de Laura Vicens i Anna Lara, membres de la Crida per Sabadell

12885860_593388780825280_4083256887077637305_oFa unes setmanes des de la Crida per Sabadell vam donar el tret de sortida a la campanya de Retorn Social, per la qual es farà retorn de part dels diners que la Crida rep de la institució cap a projectes socials de base, tot decidit en un procés participatiu obert a tota la ciutadania.

A les diferents presentacions que hem fet en la posada en marxa d’aquesta iniciativa ens hem adonat que a vegades parlem de transformació social com si fos una cosa nova i creiem que val la pena aturar­-nos a deixar clar ­i reconèixer­ que hi ha mil i un exemples d’accions i d’activitats del dia a dia que les entitats socials porten anys desenvolupant per transformar la realitat, per reduir les desigualtats, i en definitiva, sent motor de canvi.

Des de la Crida per Sabadell tenim molt clar que el nostre paper és continuar apostant i ajudant al creixement d’aquests projectes de base, volem que aquest retorn social sigui de la ciutadania, que faci seus aquests recursos que posem al seu abast i els assumeixi per continuar treballant com fins ara, des de les associacions de veïns i veïnes que engeguen campanyes sobre la història del barri perquè no desaparegui la memòria, als esplais que tiren endavant projectes pensant en la cohesió dels infants i les famílies, o aquells col∙lectius que treballen per la integració de les persones amb malalties, o els que lluiten per mantenir els espais naturals i boscos del nostre voltant.

Si bé creiem, des de la Crida, que hi ha un paper a jugar a l’Ajuntament per tal d’obrir camí i consolidar aquests projectes no podem cedir el protagonisme a la institució. I és que, per transformador que sigui l’equip de govern que hi ha a l’ajuntament molts d’aquests canvis només es podran començar si es treballa arreu del territori per assentar unes bases si s’ha pogut tirar endavant projectes encaminats a trencar amb la xenofòbia, l’homofòbia i el sexisme .

Perquè com bé sabeu i hem dit moltes vegades, la institució té uns límits d’acció i gestió i és la ciutadania qui ha d’empènyer aquestes iniciatives que ens porten al canvi. Per això des del minut zero els grups i persones de la Crida hem considerat com a prioritat el poder facilitar accions i projectes en aquest sentit, animant i agraint a la gent que porta tota una vida pensant en aquests termes però, més especialment, incentivant a totes aquelles persones que comencen a pensar d’aquesta manera.

Com dèiem, projectes de base, teixits des de cada barri, des de cada bloc de pisos fins i tot, encetant i continuant projectes que horitzontalitzin les relacions entre veïns i veïnes, que donin vida a les cases per deixar de tenir carrers dormitori i tinguem barris amb veu i força, lluitadors i festius, i sobretot, plens de vida.

Perquè transformació és recuperar el carrer, és cadascun dels projectes comunitaris, de les xarxes antirumors, és aprendre la cultura dels que ens envolten, compartir receptes de les que desconeixíem l’existència d’alguns ingredients, compartir llegendes, ensenyar als nostres fills i filles a lluitar pels somnis ­ sense empènyer mai al del costat­ i són moltíssimes les maneres com podem participar-­hi, col∙lectivament, però des de tots els àmbits de les nostres vides. Perquè tot plegat consolida uns valors claus sense els que les polítiques transformadores poc tenen a fer. I perquè prosperin fins on prosperin aquestes, haurem teixit xarxes de suport mutu cabdals.

Estem convençuts que els diners que canalitzem d’aquest 2015 es quedaran curts, però el canvi no està només en que es portin a terme uns o altres projectes, està en repensar­-nos, en buscar la manera en que es produeixin, perquè de ben segur que algunes d’aquestes idees escaparan el marc del retorn social de la crida. Ajudar a encendre l’espurna és en si mateix un objectiu clau del projecte, i és allà on ens trobarem constantment, independentment de qualsevol campanya.

Una candidatura com la Crida per Sabadell no té sentit sense aquests projectes, sense aquestes lluites. Cal que ens fem forts al carrer i prenguem les regnes d’aquells projectes que transformen la realitat dels nostres blocs, places i barris.

Us animem a que presenteu projectes pel Retorn Social, però sobretot a preguntar, a pensar, a acompanyar la primavera a donar vida als carrers!

 

Dimecres 6 d'abril 19h al Laboratori Social Metropolità

(Taller 1, Ca l'Estruch, carrer Sant Isidre 40, la Creu Alta)

Sessió informativa sobre el Retorn Social de la Crida, per explicar en què consisteix, quines són les bases de la convocatòria, els terminis i tota la informació que se'ns sol·liciti. Si formeu part d'una entitat, col·lectiu o grup de persones amb un projecte transformador entre mans i necessiteu suport econòmic, no hi podeu faltar!