Una cinquantena de persones va participar de la jornada el passat divendres i van assentar les bases de futurs projectes de treball cultural a la ciutat

 

Jornada Sobirania Cultural El passat divendres al vespre es va celebrar la Jornada de Sobirania Cultural al CSA l’Obrera, que va comptar amb la participació de l’Espai Comunitari Veïnal Autogestionat Bloc Onze de Can Batlló; l’Espacio Tangente: Centro de Creación Contemporánea Autogestionado de Burgos i els espais sabadellencs Casal Popular El Tallaret, Casal Can Capablanca i el mateix CSA l’Obrera. En una primera part, cadascun dels col·lectius convidats va explicar el seu projecte, donant a conèixer diferents experiències d’autogestió, des d'ocupacions directes, cessions veïnals negociades o iniciatives independents. Un ventall de models que tenen com a denominador comú donar resposta a una demanda de la comunitat per crear un projecte al que l'administració no hi arriba ni en temps ni en recursos.

En una segona part, es van crear tres grups de treball que van començar a traçar algunes línies de treball futures en tres àmbits: realitzar i analitzar un ‘mapa cultural’ de la ciutat, crear una agenda cultural col·laborativa dels espais en lluita locals i la creació d’activitats de recuperació de la memòria històrica de Sabadell. “Tenint en compte els espais i casals de Sabadell, que s'han fet forts en els últims anys, s'ha vist la necessitat de coordinar mínimament la programació, i es començarà a treballar en una agenda cultural comuna”, ha explicat Laura Vicens, del grup de Sobirania Cultural.

Per altra banda, el grup de memòria històrica, que va comptar amb la col·laboració del col·lectiu Mai Més, va detectar que la majoria d'aquests espais “estan interessats en la memòria històrica i tenen com a mínim les ganes de desenvolupar projectes enfocats a recuperar el coneixement de la nostra història i donar veu a personatges o col·lectius oblidats”, ha afegit Vicens.

Per últim, el grup que va treballar sobre el mapa cultural de Sabadell, identificant diferents espais privats i col·lectius, no institucionals, va posar de manifest la manca d'oferta d'espais on s'hi viu cultura per a una ciutat de la grandària de Sabadell, i sobretot la desigualtat que hi ha entre barris. “Veiem que realment hi ha grups, gent, que vol donar vida als barris i a la ciutat, alguns de forma més artística, altres més de cultura popular, altres més social, però si se'ls deixa són capaços d'organitzar-se i crear”, conclou Esther Amiel, membre també del grup de Sobirania Cultural de la Crida.

La jornada va acabar amb un sopar popular i amb la projecció del documental “El lugar que ya no está. La represión franquista en Burgos”, un treball realitzat per Espacio Tangente sobre la recuperació de la memòria històrica.