Una seixantena de persones van participar en la Jornada de Sobirania Alimentària, celebrada el passat dissabte al Centre Cívic Can Rull

CZZw9FaWAAAFc8E.jpg_largeEmergència alimentària, respostes assistencialistes, projectes d'autogestió, empoderament, manca de recursos... Aquests són alguns dels conceptes que van anar apareixent de forma reiterada al llarg de la Jornada de Sobirania Alimentària que va organitzar la Crida per Sabadell el passat dissabte.

La jornada la va inaugurar Xavier Montagut, membre de la Xarxa de Consum Solidari i de l’Aliança per la Sobirania Alimentària de Catalunya, qui va fer un recorregut per les principals causes i responsables del malbaratament d'aliments. “Els principals causants del malbaratament són la política agrària europea i les grans cadenes que imposen condicions injustes als pagesos, generant stocks que es malbaraten”, va assenyalar Montagut. També va ser molt crític amb iniciatives com el Banc d'Aliments, al que va acusar de funcionar amb lògiques empresarials, desorganitzar les persones i no donar resposta a les necessitats nutricionals de la gent.

Tot seguit, una taula rodona formada per Càritas, el Rebost Solidari, la Creu Roja, l'ONG Amics i el grup d'autogestió de la PAHC de Sabadell, va obrir el debat sobre com afrontar l'emergència alimentària des de les entitats i projectes locals. Es va fer palès l'increment de famílies amb necessitats bàsiques no cobertes; les limitacions amb les quals es troben les entitats i la necessitat de canviar el model assistencialista amb propostes que apoderin la gent i no creïn dependència. Les intervencions es van caracteritzar per un marcat discurs crític i autocrític.

Després d'un breu descans i refrigeri fet amb productes ecològics, es va donar inici a la segona taula rodona en la qual van participar membres de diverses iniciatives de dins i fora de l'administració. Es va donar a conèixer el programa d'horts municipals 'Conreant Terrassa', treballats per usuàries dels Serveis Socials d'aquest municipi; l'empresa social 'Espigoladors', que es dediquen a aprofitar tots aquells aliments descartats pels pagesos que per la seva forma, mida o color no es poden vendre; i la Cooperativa Tamboret i el seu menjador de “cuina conscient” a l'Escola Marta Mata de Barberà del Vallès.

Esther Saborido, del grup de Sobirania Alimentària de la Crida, va valorar molt positivament la jornada tant per l'afluència d'assistents com pels interessants debats que es van obrir: “Aquesta panoràmica que hem fet sobre experiències i entitats que treballen per afrontar l'emergència alimentària i que treballen per un altre model agroalimentari ens permet debatre, reflexionar i ens és útil per intentar concretar actuacions en l'àmbit local.”