L’Audiència avala la corrupció?
26 març 2015
Isidre Soler és membre de l'Entesa per Sabadell i la Crida per Sabadell.
La inconcebible decisió de l’Audiència de Barcelona d’arxivar la causa que investigava una setantena d’alcaldes i exalcaldes, per un presumpte delicte contra l’administració pública pel cobrament de sobresous Il·lícits de la Federació de Municipis de Catalunya, no ha fet més que posar en dubte la neutralitat i el paper d’aquest òrgan judicial.
L’Audiència, amb una inusual celeritat que posa en dubte el respecte al procés judicial en fase d’instrucció, ha tallat de soca-rel la investigació penal i la possibilitat d’arribar a judici. Ha pres la decisió menystenint la jutgessa instructora i el fiscal, a partir únicament de l’interessat recurs dels imputats. Ha resolt a pocs dies que una vintena més de regidors i exregidors declaressin en qualitat d’imputats i s’afegissin als altres 48 electes també imputats.
Pretendre justificar l’arxiu de la causa amb l’artifici de que la FMC és una entitat privada, no aporta credibilitat a la decisió i deixa en entredit el rigor de l’Audiència. De fet, que l’entitat municipalista tingui l’estatus de privada, des del punt de vista jurídic, no pot fer obviar que tots els recursos que disposa són recursos públics i que qui els ha de gestionar de manera escrupolosa són representants públics.
La Federació de Municipis de Catalunya es nodreix exclusivament de les aportacions directes dels ajuntaments, de la Diputació, Consells Comarcals i de la Generalitat. Els municipis aporten a raó de 0,197 euros anuals per habitant, que en el cas de Sabadell equivalen a uns 40.000 euros anuals.
El versemblant malbaratament a la FMC no afecta doncs a uns recursos privats, sinó a diners públics, de tots els contribuents. Per això el Jutjat d’instrucció nº 1 de Sabadell va obrir la investigació de possible delicte, no contra l’entitat, sinó contra els càrrecs públics encarregats de gestionar-los i que presumptament se’n van beneficiar.
Com pot l’Audiència de Barcelona obviar les evidències de cobraments il·lícits per part dels membres del comitè executiu de la FMC? Segons consta en el sumari, els propis encausats eren conscients que estaven cometen irregularitats. En una de les converses el gerent de l’entitat, Adolfo Moreno, comenta a Manuel Bustos sobre les transferències mensuals de 1.989 euros que rebia en concepte de sobresou: Te puede costar el puesto decir una mentira...y al final sabran lo que cobras, no te engañes, lo sabran. Tu tienes cada mes una transferència. Se enteraran joder, y el dia que te enganchen con una mentira así, te van a hundir. Hazme caso...
Segons la Fiscalia, la suma de les quantitats presumptament malversades durant el període entre 2004 i 2010 per part dels alcaldes i alcaldesses que havien format part del Comitè executiu de la FMC ascendeix a l’escandalosa quantitat de 570.705 euros.
Ara hem sabut que els diners públics de la Federació de Municipis també servien per a pagar regals, compres particulars i banquets del seu president, Manuel Bustos, com el realitzat el 4 de maig de 2011 en un luxós restaurant d’El Vendrell per celebrar el seu 50è aniversari: àpat per a 10 persones del seu entorn amb un cost de 860 euros facturats a l’entitat.
Sembla doncs que per l’Audiència de Barcelona aquesta meridiana malversació de diner públic no té cap mena d’importància. És més, amb la seva decisió gairebé invita a continuar dilapidant els recursos públics que van a parar a aquesta entitat. I anima als seus membres, tots càrrecs electes, a omplir-se les butxaques impunement i afartar-se a costa del contribuent.
Lamentablement, en lloc d’estimular la lluita contra la corrupció i de perseguir l’ús irregular del diner públic, aquest tribunal dóna carpetada a un procés que té totes les evidències d’un ús il·lícit per part de representants públics.
Amb aquesta desencertada decisió l’Audiència de Barcelona fomenta encara més la imatge de manca d’independència dels òrgans judicials, que semblen actuar més aviat a favor de determinats interessos polítics i, el què és més greu, dóna la sensació que avala possibles pràctiques corruptes.