L’Ajuntament lliura els tres primers horts urbans a entitats de Sabadell per omplir espais en desús de contingut social
4 novembre 2015
S’impulsa, així, un triple objectiu -social, ambiental i alimentari- i es dóna contingut a espais urbans desaprofitats
L’Associació de Veïns de la Creu de Barberà, l’Associació de Guinea-Bissau i Simpatitzants de Sabadell i l’Associació Afrocatalana d’Acció Solidària Amics de la Casamance han estat les tres entitats adjudicatàries de les primeres parcel·les d’horts urbans que l’Ajuntament de Sabadell ofereix a les entitats i associacions de la ciutat.
Es resol així la primera convocatòria d’adjudicació de solars de titularitat municipal per destinar-los a horts urbans i desenvolupar-hi accions de caire pedagògic, terapèutic o social. La voluntat municipal és la d’adjudicar més parcel·les en convocatòries futures.
Tal com ha explicat avui el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, estem davant “d’oportunitats d’utilitzar recursos que estaven desaprofitats. Aquests horts seran útils a partir de la implicació de les entitats, a partir de les mans de les persones i també amb un sentit de la diversitat. Així mateix, millorarem el paisatge urbà”. Serracant ha destacat que aquests horts tenen “un objectiu social, ambiental i alimentari, donant-los una activitat i també fomentant que tinguin una funció social, recreativa i d’activació de xarxes. Que la gent s’hi pugui trobar i que s’omplin de vida”.
Els projectes de les entitats adjudicatàries persegueixen finalitats diferents, però a la vegada, s’emmarquen en l’estratègia del govern de buscar l’eficiència social dels espais de la ciutat, acollint iniciatives com aquestes.
Per una banda, l’AV de la Creu de Barberà persegueix un objectiu “terapèutic” i d’interrelació social del barri; per l’altra, el projecte de l’Associació de Guinea-Bissau posa el focus en la transmissió de valors i patrimoni cultural; finalment, l’associació Amics de la Casamance centrarà els seus esforços en resoldre problemes d’obtenció d’aliments.
La representant de l’Associació de Veïns de la Creu de Barberà, Encarnació Circuns, ha explicat que el seu projecte és “un hort terapèutic. Ens hem proposat fer el seguiment de la parcel·la, contactar amb les associacions del nostre districte perquè tothom hi pugui treballar i anar-hi o també passejar. Esperem trobar col·laboració al barri i que siguin altres entitats les que hi puguin plantar”. Tot plegat l’han batejat com a “Projecte pastanaga”.
Per la seva part, Bubacar Balde, de l’Associació de Guinea-Bissau i Simpatitzants de Sabadell, ha explicat que “volem cultivar productes típics de Guinea Bissau, que els nostres fills coneguin els productes de la nostra dieta i també tots aquells que ens vulguin visitar”.
Lamine Souane, de l’Associació Afrocatalana d’Acció Solidària Amics de la Casamance, ha comentat que el seu projecte se centra a donar suport a “dones de Can Puiggener, Sabadell Sud i Ca n’Oriac que tenen dificultats econòmiques. Es tracta de facilitar que puguin aprofitar la collita per a casa seva. Productes típics de l’Àfrica i també d’aquí”.
Les parcel·les, de 100 metres quadrats cadascuna, se situen en solars urbans de propietat de l’Ajuntament. Dues parcel·les estan ubicades al carrer Borrell, al Districte 1er, i l’altra al Districte 6è, al carrer de Maria Teresa Duran. Les associacions adjudicatàries disposaran de les parcel·les de cultiu durant dos anys inicialment, amb possibilitat de pròrroga de dos anys més, fins arribar al període màxim autoritzat per l’ordenança esmentada de quatre anys.
Aquests espais d’horta tenen un caràcter provisional, mentre no s’executi el planejament previst, tal i com s’estableix a l’Ordenança municipal reguladora dels horts al terme municipal de Sabadell.