La participació com a element clau per dur a terme polítiques rupturistes
27 octubre 2015
La jornada de Sobirania Popular de la Crida, celebrada el passat dissabte, va girar entorn dels models de participació des del carrer i des de la institució
La jornada, que es va realitzar al Centre Cívic de la Creu de Barberà, va comptar amb diverses experiències de sobirania popular des de diferents àmbits i amb visions diferents però complementàries sobre el paper que ha de tenir la institució i els moviments socials. Aquesta va comptar amb la participació de Glòria Rubio, membre de la Crida i regidora de Participació, qui va fer un diagnòstic de la situació actual a la ciutat pel que fa als òrgans participatius i va exposar les línies generals de treball en aquest àmbit. Pani Guzmán, regidor de l’Ajuntament granadí de Peligros, va explicar l’experiència d’aquest municipi andalús de més d’11.000 habitants, on el partit ‘Ganemos Peligros Para la Gente’ va obtenir la majoria absoluta en les darreres municipals després d’implementar diverses polítiques amb la democràcia participativa com a eix central. “Sabemos que desde la política municipal tenemos muchas limitaciones y pocas competencias, pero debemos pensar en nuevos modelos de gestión, basados en metodologías participativas, transparentes y de recuperación de la soberanía de la gente”.
Després de les intervencions ‘des de la institució’ va ser el torn dels projectes de l’Ateneu Popular de Nou Barris, el CSA l’Obrera i la Brigada Alí Primera. Daniel Marcos, representant l’espai alliberat l’Obrera, va posar sobre la taula les limitacions que té la institució i com “des del carrer i les bases populars s’ha de treballar l’ampliació de la participació de tota la ciutadania amb projectes autogestionats com el de l’Obrera”. Judit Font, de l’Ateneu Popular de Nou Barris, va explicar l’organització i funcionament d’aquest espai, les sinergies creades amb el barri i el model autogestionari i comunitari del projecte. “Per nosaltres l’autonomia i independencia són les bases més importants de l’Ateneu i per aquest motiu hem apostat per un model de gestió econòmica en el que el 50% del finançament el generem amb recursos propis i l’altra meitat ve subvencionat per les administracions públiques”, va exposar Font en la seva intervenció. Per últim, Laia Hernàndez, membre de la Brigada Alí Primera, va fer la seva intervenció al voltant del model de sobirania i poder popular a Venezuela, amb experiències com els ‘Consejos Comunales’ i las ‘Nuevas Comunidades Socialistas’. “L’Estat, malgrat la burocràcia i algunes polítiques assistencialistes, ha fet passos enormes pel que fa a la transferència de poder al poble”
Després de la taula rodona, les participants de la jornada es van dividir en grups per tal de debatre i fer una posada en comú posterior sobre el paper que ha de jugar la institució i els moviments socials en la dinamització de la participació a la ciutat, com fomentar l’autoorganització popular, quins riscos existeixen quan hi ha ‘governs amics’ i quina ha de ser la relació amb els col·lectius de base, etc...
Aquest jornada és la primera de tot un seguit de xerrades, debats i activitats que es realitzaran un cop al mes i que giraran entorn de les diferentes sobiranies que es creuen essencials des de la Crida.