La Festa Major del 2018 serà més participativa i consolidarà un nova manera d’entendre la ciutat
25 de juliol 2018
Del 7 al 10 de setembre, Sabadell tornarà a viure la Festa Major, enguany amb més èmfasi en la festa popular i tradicional, amb més estils de ball i més activitats per a tots els públics, a part de més elements per donar-la a conèixer
Amb un total de 254 activitats, 163 de les quals són propostes sorgides de la nostra ciutat. Una festa que s’ha organitzat per segon any consecutiu seguint les directrius sorgides del procés participatiu per repensar-la i gràcies al qual la convocatòria d’enguany és molt més participada.
L’inici de festa serà el divendres 7 de setembre, amb el tradicional Despertar de festa.
Una Festa Major de tota la ciutat
Aquest any es consoliden els diferents espais on s’organitzen activitats festives, amb l’objectiu que tota la ciutadania la pugui viure. Així, al centre hi ha el gruix de les activitats de caràcter popular i tradicional i a l’Eix Macià i a Ca l’Estruch és on es faran els concerts. Finalment, el llarg de l’eix central es reserva per a les activitats descentralitzades. Així, hi haurà un concert el dissabte al sud i un altre el diumenge al nord de Sabadell. La plaça del Pi –que aquest any s’hi incorpora–, l’avinguda de la Concòrdia, la plaça de Montserrat Roig i la Creu de Barberà seran diferents punts on hi haurà activitats.
A més, es tornarà a tallar l’eix principal de Sabadell amb activitats infantils i esportives el diumenge, activitats itinerants el dilluns al matí i amb concerts diversos ambdós dies. La intenció és que la ciutat visqui la festa de punta a punta i que la festa s’acosti als barris.
Pel que fa a les activitats relacionades amb la cultura popular i tradicional, aquest any es consolida el despertar i el final de Festa Major, hi ha ballades de sardanes, el Ball de la Bola, la jornada castellera, trabucaires, puntaires, balls d’arreu, entre altres. Però s’hi incorporen activitats noves de gegants i capgrossos i les colles de foc proposen un final de cercavila impactant i recuperar el Mercat del Foc. Els castellers, faran un nou taller per joves en el marc del projecte Construïm Ciutat. Els Bastoners incorporaran un nou ball per al despertar i, a més, la cercavila de Festa Major tindrà dos punts de sortida que confluiran a la plaça de l’Alcalde Marcet.
Aquest serà el tercer Aplec de Festa Major, on es podrà gaudir de la fideuà, així com portar la carmanyola per compartir amb la família i amistats, acte amenitzat amb la Cia. Més Tumàcat durant el matí i amb els acordions de l’Associació La Diatònica, a la tarda.
Quant al ball, aquest és el tercer any de l’Envelat al passeig de la Plaça Major, que oferirà més estils de ball i més activitats per tal de consolidar-lo com el punt de trobada per als amants del ball en general. Hi tornarà a haver propostes de tango, country, sardanes, danses tradicionals catalanes, racó cubà... i s’hi afegirà la música disco, balls de saló i rumba.
Per la seva banda, al vespre les propostes musicals de la plaça de Sant Roc conviden Cherry & The Ladies, la Banda de Música de Sabadell i D’Kantaka, mentre que a Ca l’Estruch amb una programació engrescadora i en la línia de les activitats innovadores que es desenvolupen al llarg de l’any, com ara, circ, dansa, tallers de noves tecnologies, també la música tindrà presència, entre altres amb Lluís Coloma, Aisha & The Ray-Band, Xocolata Exprès i Coordinadora de Músics. Per la seva banda, a l’Eix Macià hi haurà Prozac Soup, Was i DJ Magenta a la nit electrònica; Ramon Mirabet, Macaco i Jokba la nit per a tothom, i Balkan Paradise Orchestra, Xavier Sarrià i Ebry Knight a la nit de Barraques. La festa la tancarà la Salseta del Poble Sec, el dilluns a la nit, com ja és tradicional.
Es tracta d’una oferta musical més variada, amb estils diversos i amb voluntat que gent de totes les edats es retrobi amb la música que més li agrada.
Exposicions vàries
Pels volts de la Festa Major també és tradició inaugurar diferents exposicions. Aquest any seran les següents: “Atles Sabadell” al Museu d’Art, “La fi és el principi” al Museu d’Història i “El valor de l’efímer” –un recorregut per l’obra de l’artista urbà Treze– i “35è aniversari de la Colla de Gegants i Grallers de Gràcia”, aquestes darreres al Casal Pere Quart.
Una mirada de gènere
En la programació de la Festa Major i en la línia dels últims anys, s’ha tingut molt en compte la presència de propostes locals. Però també la mirada de gènere. Així, 22 de les activitats són protagonitzades per artistes femenines o bé es tracta de propostes que pretenen visibilitzar la dona i sensibilitzar la població sobre la importància d’incorporar la perspectiva de gènere de manera transversal a tots els àmbits.
Més elements comunicatius
Pel que fa als elements comunicatius, aquest any hi haurà 11 torretes amb el programa de la festa repartides pels diferents districtes. I a tres zones d’entrada a la ciutat es podrà veure el cartell de la Festa Major perquè doni la benvinguda a un Sabadell que està de festa. A més, es publicaran anuncis a diferents mitjans de comunicació d’abast nacional, que indicaran que l’estiu no s’acaba fins al final de la Festa Major de Sabadell. Es publicaran també bàners a diferents webs de la ciutat. I, finalment, es tornaran a repartir mocadors al començament de la festa amb l’objectiu que la ciutadania se’ls posi mentre durin les activitats, com a símbol identificatiu de la nostra festa.
El paper destacat del Plenari de Festa Major
El programa d’enguany és fruit del treball de les quatre comissions sorgides del plenari de Festa Major, que després del procés participatiu de fa dos anys, ha celebrat la segona edició, treballant en quatre comissions. Es tracta de les comissions de Cultura Popular, Programació, Territori i Comunicació. A la tasca d’aquestes comissions cal afegir-hi també l’aportació de la Comissió de Festes Populars de Sabadell (CFPS), com també diferents equips de serveis de l’Ajuntament.
L’esport omplirà Festa Major d’activitats
Entre les activitats protagonistes d’aquest 2018 destaquen les que promouen la integració a través de l’esport. Amb aquesta voluntat, la plaça de la Creu Alta acollirà el dissabte 8 de setembre, a partir de 5 de la tarda, la segona edició de la Festa del Bàsquet. De la mà de Global Bàsquet, Creu Alta Sabadell Bàsquet i La Balles, es proposa l’ús de les pistes de bàsquet per fer-hi una multi activitat de sensibilització, inclusió i coneixença del bàsquet en cadira de rodes, així com l’acostament del bàsquet als infants. L’activitat sorgeix de la fusió de les tres activitats de bàsquet que ja es duien a terme a la Festa Major, concentrant-les en un sol espai amb la voluntat que els diferents col·lectius interactuïn al voltant del bàsquet com a eix central de l’activitat. En aquesta edició especial es podrà gaudir de les activitats següents: Apropem el bàsquet als nens i a les nenes de 17 a 19 h; Rodant cap a la normalitat de 19 a 21 h i Street ball 3 x 3 amb concurs de triples de 21 a 1 h. L’any passat ja es va celebrar la primera edició de la Festa del Bàsquet amb una participació molt exitosa de més de 300 esportistes en les seves diferents activitats.
D’altra banda, també hi haurà lloc per a les diferents curses, que es celebraran el diumenge 9 de setembre, a partir de les 9 del matí. L’anomenada “7-14-21” són tres curses amb un mateix recorregut, que tindran sortida i arribada al passeig de Sant Oleguer. La primera –la 40a Cursa Popular–, preveu una volta al recorregut (7 quilòmetres). La segona (6a Cursa dels 14 km) seran dues voltes, i la tercera (13a Mitja Marató), tres voltes. Les organitzen l’Ajuntament, Sabadell Atletisme i l’Associació Esportiva Mitja Marató.
Servei gratuït de bus nocturn i espais més inclusius, novetats d’enguany
Un element destacat d’enguany són les mesures d’accessibilitat, tant pel que fa a la mobilitat, especialment encaminada a facilitar el retorn dels joves a casa, com per garantir a tots els ciutadans i ciutadanes amb diversitat funcional l’accés i el gaudi als concerts i espectacles.
En el primer cas, com a novetat, aquest any la Festa Major de Sabadell tindrà un servei totalment gratuït d’autobús nocturn. Concretament, serà la línia N1 (Espronceda, Ca n’Oriac, Can Deu), entre les 11 de la nit i les 6 de la matinada, com també la línia N4 (la Serra, Can Rull i els Merinals), entre les 11 de la nit i 2/4 de 7 del matí. Totes dues en ambdós sentits.
I en el segon cas, també com a novetat, es mantindrà un espai reservat per a persones amb diversitat funcional a totes les actuacions on hi hagi previst el servei de cadires (plaça de Sant Roc, plaça de Vallès i a Ca l’Estruch), com també una tarima amb rampa a l’espai concerts de l’Eix Macià. L’objectiu és tenir una Festa Major més inclusiva.
Campanyes de sensibilització
Amb l’objectiu d’informar i orientar sobre el consum responsable, de divendres a diumenge, a l’espai dels concerts de l’Eix Macià, hi haurà situat un punt d’atenció SOMNIT de la Creu Roja amb la col·laboració de l’Ajuntament.
I, en el marc de la campanya per erradicar les violències masclistes, durant la festa es consolidarà i difondrà el protocol establert i es mantindrà tota la difusió de flyers, cartells, targetes i polseres, a més de presència de parelles preventives als principals espais festius. A més, i com a novetat, s’instal·larà a l’espai dels concerts de l’Eix Macià el Punt Lila per a informació i prevenció.