Per la Crida per Sabadell, la interlocutòria de la peça 28 del Cas Mercuri reafirma que durant el govern del PSC els beneficis econòmics privats i el benefici personal primàvem sobre l’interès col·lectiu en quant a la gestió dels serveis públics

 

Ahir es va fer pública la decisió de la jutgessa del Cas Mercuri de citar a declarar 18 persones del PSC Sabadell, de la directiva de l’empresa concessionària Smatsa i treballadores de l’Ajuntament per presumptes delictes de falsificació documental, frau electoral i blanqueig de capitals, assegurant que hi ha indicis d’organització criminal.

La magnitud del Cas Mercuri és tal que el procés judicial compta amb 35 peces separades. Aquestes inclouen investigacions sobre suborns, falsificació de documents, irregularitats urbanístiques, tràfic d’influències i malversació, entre altres. La peça 28 (de la qual vam tenir notícies ahir) sorgeix d’unes presumptes irregularitats en l’adjudicació -per part del govern del PSC- del servei de neteja i gestió de residus a l’empresa Smatsa, que forma part del grup Vendex (investigat dins del Cas Pokemon per adjudicacions irregulars).

La jutgessa veu, més avançada l’investigació, “un entramat delictiu que es desenvolupava de forma concertada, organitzada i continuada per servidors públics de l’Ajuntament, membres del PSC i el grup empresarial Vendex.” Hi ha molts indicis que apunten a que Smatsa va ajudar a finançar la campanya del PSC, pagant actes electorals; així com de la contractació d’amics i familiars de funcionaris de l’Ajuntament per part de diverses empreses concessionàries. En conseqüència, ha citat a declarar als germans Bustos, diverses membres del PSC, treballadores de l’Ajuntament, i part de la directiva d’Smatsa, entre elles el seu gerent: Eugenio Díaz.

A banda de la qüestió de l’adjudicació irregular, Eugenio Ángel Díaz -que va cobrar 208.462€ bruts el 2012- s’està lucrant escandalosament a costa d’un servei municipal que afecta a tota la població de la ciutat. Es tracta del contracte més gran del període Bustos: un contracte de 15 anys i 285 milions d’euros. Així ho van fer de la mà del PSC, i així ho han seguit fent malgrat els esforços de fiscalització realitzats per l’actual govern de transformació.

El qüestionament de privilegis desperta sempre resistència. Mentre es parlava d’aixecar catifes i netejar la corrupció, Smatsa responia amb ofensives judicials sense fonament per entorpir el procés. Quan l’Ajuntament descobria que només es realitzen ⅔ dels serveis contractats o que el PSC va acordar una reducció de serveis que han seguit cobrant, i s’aplicava la Instrucció Tècnica de Facturació, Smatsa responia amenaçant amb acomiadar treballadores i amb deixar que s’embrutés la ciutat.

Aurora Murillo, portaveu de la Crida per Sabadell, afirma que “els serveis municipals han de centrar-se invariablement en satisfer les necessitats de la població, i mai han de servir per buscar el benefici personal, com fan per definició les empreses privades.” En aquest sentit, afegeix que “la directiva d’Smatsa s’ha preocupat més per mantenir el seu lucratiu contracte que per mantenir neta la ciutat, recorrent a pràctiques totalment irregulars.”

L’evolució del cas en termes judicials valida el que portem denunciant des de fa anys: el PSC va teixir durant el seu llarg mandat un entramat de corrupteles amb tints mafiosos. Un entramat del qual Smatsa en forma part. Davant això, per nosaltres resultaria molt més fàcil fer els ulls grossos o -fins i tot- entrar en el seu joc. Però si vam entrar a l’Ajuntament va ser per posar focus a totes les ombres, per aixecar totes les catifes, i per acabar amb tots els privilegis. És per aquest motiu que l’Ajuntament es va presentar com a acusació particular en la causa del Cas Mercuri.

En definitiva, destapar la corrupció ha estat sempre un dels nostres eixos d’acció, i cal destacar la feina de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, sense la qual tot això no hauria estat possible. Però no ens quedem aquí, no hem vingut només a netejar la brutícia que ens han deixat. Hem vingut a construir, a posar els recursos del poble al servei del poble. Impliqui el que impliqui, costi el que costi. Hem vingut a canviar-ho tot.