La Crida vol fomentar la participació ciutadana en la planificació i programació cultural
23 d'abril 2015
Considera que cal repensar i redefinir els usos dels equipaments culturals i esportius
El grup de sobirania cultural de la Crida per Sabadell treballa des de fa mesos per repensar la situació de la cultura a la ciutat, entenent cultura com tot allò que permet desenvolupar l´individu en judicis crítics sobre tot allò que l´envolta i basant-nos en que ha de ser des de la comunitat com es poden desenvolupar processos de creació cultural que apuntin a la seva socialització.
Vol que els ciutadans construeixin la cultura de Sabadell, que des del coneixement i la memòria es creïn nous espais i programes, que sense manifestacions sexistes, racistes ni homòfobes fomenti el desenvolupament d’una societat sàvia, amb coneixement i criteri propi i amb capacitat de judicis autocrítics que permeti créixer.
La cultura és la identitat de cadascú i de tota la comunitat, per això aposta per a què siguin els ciutadans els que des dels barris, des de les festes, des de les entitats i associacions treballin, proposin, creïn, s’impliquin i col·laborin en el desenvolupament cultural i esportiu del grup , això sí, facilitant-los espais i equipaments que els propis sabadellencs puguin gestionar, fer ús i fer créixer.
La Crida per Sabadell considera indispensable repensar i redefinir el usos dels equipaments culturals i esportius, fent una diagnosi de l’estat i les necessitats reals, escoltant el que proposen les associacions i entitats del barri. Donant més ús a l’espai públic, que és dels ciutadans, i flexibilitzant la legislació perquè els sabadellencs puguin ocupar els seu espais per a usos culturals. També vol fomentar grups, taules de barri, per generar participació en la planificació i programació cultural que permeti realment una distribució més equitativa d’activitats culturals i lúdiques i esportives a tots els barris. D’altra banda també creu imnprescindible donar eines de suport a la creació, la producció i difusió, i facilitar i acompanyar als diferents actors culturals en la gestió els tràmits d’aquests amb l’administració així com agilitzant-los. Fomentant i donant suport a les relacions entre entitats, públics i creadors.
La Crida creu que és molt important, en aquest sentit, generar vincles amb els centres d’ensenyament, en totes les etapes escolars i crear relacions amb els agents i creadors per fomentar les arts escèniques, plàstiques, visuals, i esportive i el coneixement de la història, la cultura i el patrimoni sabadellenc.
Per tot això, des de la Crida per Sabadell es volen impulsar una sèrie de mesures concretes com reformular el Mapa cultural, des de grups sectorials, amb professionals, creadors, entitats i ciutadans, crear una eina que ajudi als creadors a veure la disponibilitat i recursos dels espais i sales (públiques i privades) i les característiques de les entitats per a dur a terme els seus projectes, crear una oficina tècnica de suport a la creació, producció i difusió cultural, descentralitzar les activitats culturals que es realitzen a la ciutat, potenciar les activitats als diferents barris, començant per les festes majors, impulsar-les allà on sigui més necessari per generar cohesió en la comunitat i renovar els mitjans de comunicació municipals per garantir a la ciutadania el dret a una informació de qualitat i rigorosa.
També creu imprescindible treballar des de les entitats del barri en la reflexió i creació dels nous usos i espais culturals a la zona hermètica, i generar nous model d’oci amb les propostes dels més joves i buscar un nou espai al Conservatori.
Ara no és el moment de fer una gran ciutat de la música, però sí és urgent millorar el servei del Conservatori, en una ciutat de la mida de Sabadell, és prioritari donar un millor espai als alumnes del conservatori de música, que permeti el creixement i desenvolupament del servei i dels músics i estudiants i faciliti obrir-se a la ciutadania.
Segons Glòria Rubio, número dos a la llista de la Crida “el que no pot continuar passant és que s’utilitzi la cultura com un mer negoci per a extreure’n benefici, sinó que la ciutadania s’ha de reapropiar del desenvolupament de la cultura com a eina transformadora”. Per a Rubio “és esencial posar al centre del debat l’ús de l’espai públic, per tant, denunciem i rebutgem la ‘Llei Mordassa’ que té com a única voluntat reprimir i prohibir aquelles iniciatives destinades a un ús lliure i públic dels nostres carrers”.
Després de la roda de premsa, diverses personalitats del món cultural sabadellenc han donat suport a la Crida per Sabadell:
- Antoni Dalmases, escriptor
- Roc Casagran, escriptor
- Júlia García Lorite, membre de les Bruixes del Nord
- Alfons Llobet, activista cultural
- Robert Ferrer, ex-director de L'Aliança Francesa
- Jaume Madaula, actor
- Josep Julien, Actor
- Mireia Llunell, actriu
- Ricard Fernandez (Efa), dibuixant de còmic
- Josep Madaula, Pintor
- Lluís Clapés, Pintor i ceramista
- Jep Barceló, actor
- Anna Fité, escriptora i guionista
- Pau Llonch, Músic
- Iolanda , Il·lustradora
- Joan Codina, músic
- Marta Vila, músic
- Anaïs Falcó, Músic
- Cristian Simelio, glosador
- Guillem Celada, dissenyador i investigador en disseny
- Toni Il·lustració, creatiu gràfic
- Anna Recasens, artista visual i gestor cultural
- Benet Rovira, Casteller dels Castellers de Sabadell
- Toni Corrales, músic
- Diego Muñoz (milvietnams), grafista
- Lluis Brunet, fotògraf