Aquests darreres setmanes des de la Crida per Sabadell hem plantejat nombroses propostes per resoldre els problemes urgents, a curt i mig termini, que encara la ciutat, sobretot els col·lectius més vulnerables. Per afrontar la situació actual amb garanties són necessaris nous acords i nous espais de treball col·lectiu per enfortir les respostes a la crisi. No sortirem de la crisi posant pedaços. Ens cal més que mai una mirada llarga repensar, planificar i actuar per afrontar un futur que canviarà indefectiblement.

La proposta de generar una Taula de ciutat en el marc d’un Compromís per Sabadell acordat entre govern, oposició i ciutadania és més necessària que mai. Ja el 29 de març presentàvem la proposta d’una Taula de crisi a la que sumàvem la Taula de ciutat i un Pla de Xoc, presentat ja el 30 de març.

Aquesta setmana l’equip de govern municipal ha anunciat l’inici d’un grup de treball intern per elaborar un document d'anàlisi de la situació econòmica de l’Ajuntament i a partir d'aquí anar-ho contrastant. Un document que es planteja limitat a l’anàlisi de l’economia de l’Ajuntament i que es farà en format de comissió de seguiment. Tot plegat sense perspectiva a llarg termini i àmplia de ciutat.

El govern ha plantejat les receptes de sempre, des d’una visió que limita el coneixement i la capacitat propositiva a l’estructura municipal i al seu govern. Des de la Crida pensem que ara i sempre calen mecanismes que superin aquestes limitacions. En moments com aquest, més que mai, la capacitat de l’Ajuntament ha de posar-se al servei d’estructures de reflexió i consens molt més àmplies.

Des de la Crida plantegem a la ciutat un repte de molt major abast, a l’alçada de les necessitats que genera el futur més proper, amb capacitat prospectiva. Sense una major perspectiva anirem a remolc i la inèrcia ens portarà a repetir els errors que han portat a la societat a les situacions d’emergència social i ambiental en que ja vivíem abans d’aquesta crisi.

L’Ajuntament té una gran responsabilitat i el govern té un encàrrec indefugible. Però aquest encàrrec i aquesta responsabilitat no s’han d’exercir mai des de la supèrbia i la immodèstia menyspreuant el paper de l’oposició i les entitats.

L’excepcionalitat requereix també una direcció més compartida i per això una vegada més lamentem que el govern hagi optat per treballar en minoria i en solitari. Ja no sense lideratges compartits sinó des d’una direcció, legítima i necessària, que no comparteix informació, recursos, punts de vista, que no és atenta.

Hi ha molts referents a la ciutat que ja estan implicats en buscar les millors sortides a la crisi actual i que ja estan organitzant-se. Aquests dies ho hem pogut compartir amb entitats de l’àmbit social com la FAIV, la PAHC o ActuaVallès, sindicats i col·lectius de resposta autoorganitzada. Totes les entitats i col·lectius són imprescindibles. La Crida ha iniciat contactes amb les entitats de la ciutat per poder conèixer la seva predisposició a treballar de forma col·lectiva.

En aquest sentit valorem positivament que també ho vegi així el Cercle d’entitats, que en el comunicat fet públic aquest  dilluns apuntava la necessitat de construir aquest futur que se’ns presenta entre tots: entitats, ajuntament, govern i oposició, tot respectant les pròpies idiosincràsies i discrepàncies”, compartint decisions per “articular una ciutat més dinàmica, capaç de superar la pandèmia d’avui i llurs conseqüències i sortir  treballant conjuntament amb el govern i l’oposició”.

En aquest sentit des de la Crida, en la línia de les propostes que ja hem anat posant sobre la taula, ens sumaríem a una proposta en forma de taules de treball efectives i específiques per cadascun dels àmbits d’actuació (social, cultural, esportiu, econòmic, ambiental, etc.), tal com es feia referència per part del Cercle d’Entitats.

Documents:

Pla de Xoc | Compromís per Sabadell