El PSC no ha passat pàgina del seu passat corrupte ni té cap intenció de fer-ho. En contraposició, la Crida segueix sent punta de llança en la lluita contra la corrupció i adoptem una actitud proactiva perquè l’Ajuntament de Sabadell faci el que li pertoca.

El 27 de novembre de 2012 va sortir a la llum pública una de les trames de corrupció més greus de Catalunya, coneguda com el cas Mercuri, amb l’epicentre a l’Ajuntament de Sabadell i amb la implicació de nombroses càrrecs electes, responsables polítics, càrrecs de confiança, tècnics municipals, empresaris, institucions i un llarg etc. Un cas que va comportar un greu perjudici a la ciutat de Sabadell i a la institució municipal.

La regidora Nani Valero exposa: “Tal com van demostrar passat abril quan van bloquejar que l’Ajuntament de Sabadell exercís el seu dret, com a acusació particular, de demanar l’entrada a presó de Manuel Bustos per la peça 30 del cas Mercuri… El PSC ho ha passat pàgina del seu passat corrupte i no demostra cap intenció de fer-ho.”

Per altra banda, després de més de set anys de procés judicial, el Jutjat Penal núm. 2 de Sabadell ha fixat pel proper 5 d’octubre el judici pels presumptes delictes mediambientals i contra el territori, comesos al llarg de molts anys a la finca de Ca n’Alzina per part dels seus propietaris i tolerats en tot moment pels governs del PSC.

Nani Valero continua: “Aquest cas ens mostra com les irregularitats i corrupteles del PSC van més enllà fins i tot del cas Mercuri i, junt amb la seva negativa a desvincular-se del seu passat, això ens obliga a estar constantment alerta i a fer tot el que estigui a les nostres mans per forçar que passin aquelles coses que el govern està bloquejant. En aquest sentit estem i estarem molt a sobre de les accions que exerceixi l’Ajuntament com a acusació particular en el cas Mercuri, atès que si fos pel PSC no es faria res per defensar els drets de l’administració municipal i de la ciutat. La moció que presentem al Ple d’octubre parteix d’aquesta lògica.”

La moció que presentem al Ple Municipal d’octubre gira al voltant de la peça 30 del cas Mercuri, que investiga el possible delicte de malversació de cabals públics per part  dels responsables en el seu moment de la FMC: despeses de caire personal o privat abonades per la FMC; subvencions atorgades de manera irregular i l’abonament de factures per treballs d’assessoria externa injustificats o inexistents.

El gener de l’any 2020 aquesta peça va ser arxivada de manera sorprenent per la pel Jutjat d’Instrucció nº 13 de Barcelona, sota el paradoxal argument de considerar els fons de la FMC com a privats i no com a fons públics. Tanmateix, el passat mes de juliol l’Audiència de Barcelona va estimar els recursos d’apel·lació interposats pel Ministeri Fiscal i per l’acusació popular i va deixar sense efecte el sobreseïment del sumari deixant palès que, independentment de la forma jurídica de l’entitat, el diner públic és diner públic i no pot ser utilitzat de manera inapropiada.

El regidor Lluís Perarnau declara: “Els presumptes delictes de malversació en el sí de la FMC per part d’alguns dels seus responsables van causar uns danys econòmics innegables a l’entitat, però sobretot un greu perjudici de la seva imatge i a la credibilitat sobre el destí dels diners públics dels quals es nodreix i que la ciutat de Sabadell n’és aportadora.”

La FMC ha de defensar els interessos generals dels municipis associats i com entitat que es nodreix pràcticament en la seva totalitat de diner provinent de les arques públiques, entre els quals els de la ciutat de Sabadell, té l’obligació de fiscalitzar el destí d’aquest diners públics i que es restitueixi el dany econòmic causat, reclamant el retorn dels diners presumptament malversats pels investigats. Però també té l’obligació de restituir la seva imatge malmesa com institució, de la qual l’Ajuntament de Sabadell en forma part.

Lluís Perarnau conclou: “Ara, amb la reobertura del sumari i la continuació de la investigació de la peça 25, la FMC té l’oportunitat de tenir un paper actiu en la instrucció i el desenllaç de la causa i un paper actiu i visible en la lluita contra la corrupció. Des de la Crida farem tot el que estigui a les nostres mans per aconseguir que així sigui i esperem que la resta de grups amb representació al Ple Municipal demostrin també el seu compromís amb la lluita contra la corrupció.”

Per tot això proposem que l’Ajuntament de Sabadell, en tant que membre de la Federació de Municipis de Catalunya, elevi a l’òrgan executiu de l’entitat, la proposta de personar-se com acusació particular en la peça 25 del Cas Mercuri.