La Crida presenta una moció per garantir l’accessibilitat inclusiva a la ciutat
27 maig 2021
Avui també ha tingut lloc la Junta de Portaveus, on la Crida havia presentat una moció sobre l’alliberament de les vacunes que no s’ha aprovat i una moció en suport al poble palestí, conjunta amb ERC, que sí s’ha aprovat
Alliberament de les patents de les vacunes
Després d’un any de crisi sanitària sense precedents i de milers de persones malauradament mortes el que ha quedat clar és l’augment de les desigualtats, especialment les relacionades amb la salut. Tot i que les administracions públiques destinen molts recursos públics a aconseguir que les diferents empreses farmacèutiques desenvolupin i comercialitzin les vacunes, la seva producció i distribució són limitades i sobretot DESIGUALS, ja que aquestes empreses tenen el monopoli i l’aprofiten per especular amb la salut de les persones, garantint-se així uns grans beneficis pel sector privat.
La regidora Nani Valero explica: “És totalment irregular que els fons públics garanteixin els recursos per aconseguir les vacunes i que quedin en mans d’uns pocs que s’ho poden permetre. Això mateix és el que denuncien en promoure una declaració per l’alliberament de les patents de les vacunes contra la COVID-19 a nivell mundial, els professionals, les agències públiques i les organitzacions internacionals de la salut global. Per això mateix hem volgut presentar una moció a Junta de Portaveus donant suport a les iniciatives ciutadanes presentades i demanant un posicionament des del nostre municipi.”
Principals acords de la moció:
- Adhesió a la Declaració de Barcelona per l’Alliberament de patents.
- Donar suport, com a Ajuntament de Sabadell, a la Iniciativa Ciutadana Europea per la supressió de patents de les vacunes.
- Instar el Govern de l’Estat i la Comissió Europea a que activin els mecanismes excepcionals que preveu la legislació internacional per alliberar patents.
- Instar al Govern de la Generalitat a fer ús del mecanisme legal d’expropiació de patents, ja sigui per via de la llicència obligatoria o per l’expropiació pròpiament dita.
Malgrat tot el treball previ amb els diferents grups municipals i l’acceptació de les aportacions que ens havien fet, els grups de PSC, Cs i Junts hi han votat en contra i Podem s’hi ha abstingut, pel que la moció no ha prosperat.
Suport al poble palestí
L’entitat Comunitat Palestina Catalunya, que ha organitzat recentment a la ciutat una mobilització (15 de maig) i una xerrada (20 de maig), està promovent un manifest (adjunt al final) amb l’objectiu que s’hi adhereixin els ajuntaments catalans que es posicionen contra de la nova ofensiva de l’Estat d’Israel contra Gaza i del sistemàtic atemptat contra els drets fonamentals de la població palestina.
Aquest mes de juny de 2021 es compleixen 54 anys de l'ocupació israeliana dels territoris palestins. I això malgrat que la resolució 242 del Consell de Seguretat i moltes altres consegüents han declarat aquesta ocupació contrària al Dret Internacional, i van declarar nul·les les annexions de Jerusalem Est i dels Alts del Golan. Israel, la potència ocupant, té l'obligació de complir escrupolosament les seves obligacions i responsabilitats jurídiques en virtut del Quart Conveni de Ginebra relatiu a la protecció de persones civils en temps de guerra, de 12 d'agost de 1949.
En els últims dies 120 de persones han sigut assassinades i prop d’un miler han resultat ferides. Malauradament, entre les víctimes hi comptem també diverses criatures, de moment 31 infants han perdut la vida a causa dels atacs aeris sobre les seves llars. Les autoritats d’Israel no descarten una intervenció terrestre sobre la Franja de Gaza.
La portaveu del grup municipal exposa: “Des de la Crida vam presentar una moció denunciant amb rotunditat aquests fets i mostrant un suport sense matisos al poble palestí, incloent un acord que instava a l’Ajuntament de Sabadell a la campanya internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel, comprometent-se a no establir cap tipus de conveni ni tracte comercial, acadèmic, cultural, polític o esportiu amb les institucions, empreses o organitzacions israelianes fins que aquest Estat compleixi amb les seves obligacions.”
“No obstant això, davant les previsibles resistències de certs grups a posicionar-se davant el genocidi perpetrat per l’Estat d'Israel contra el poble palestí i la urgencia del moment”, continua Nani Valero, “hem optat per garantir que s’aprovessin uns mínims i fusionar la nostra moció amb la d’ERC, malgrat ens sembla molt poc tenint en compte la gravetat dels fets que es denuncien.”
Els acords proposats per la Crida en la moció fusionada són:
- Adhesió de l’Ajuntament de Sabadell al manifest promogut per Comunitat Palestina Catalunya, donant compliment a penjar la de Palestina a un dels màstils de la Plaça Doctor Robert.
- Demanar al govern de l’Estat espanyol que intensifiqui les gestions per alliberar immediatament a Juana Ruiz Sánchez (Juani), cooperant de Health Work Committees, que continua empresonada per l’exèrcit d’Israel.
Finalment la moció s’ha aprovat amb els vots a favor de la Crida, ERC i Podem, les abstencions de Junts i PSC i el vot en contra de Cs.
Accessibilitat inclusiva
A Sabadell, més sovint del que ens pensem, trobem espais, cartells, senyalitzacions i en definitiva eines, que no estan adaptades a les necessitats de tothom. Això fa que moltes persones no puguin desenvolupar-se en el seu dia a dia sense barreres de tot tipus. Més del 40% de la població mundial troba limitada la seva autonomia a ciutats i pobles perquè no s’adapten a les diverses capacitats de les persones que hi viuen.
L’accessibilitat universal és una condició indispensable per garantir l’autonomia, la no discriminació i la igualtat d’oportunitats per a totes les persones. Els territoris urbans, els espais construïts i els espais naturals són espais de compliment i exercici de drets col·lectius com a manera d’assegurar una distribució equitativa, universal, justa, democràtica i sostenible, per tal que el conjunt de la ciutadania pugui gaudir dels recursos, la riquesa, els serveis, els béns i les oportunitats que ofereix la ciutat en els seus espais comuns. En aquest sentit, l’accessibilitat és una condició indispensable per garantir l'autonomia, la no discriminació i la igualtat d’oportunitats per a totes les persones.
El regidor Lluís Perarnau comença: “Volem una Sabadell accessible, una ciutat amable i acollidora, que garanteixi l’autonomia, la no-discriminació i la igualtat d’oportunitats cap a les diferents capacitats que hi conviuen. A nivell mundial, 40% població es troba limitada la seva autonomia a ciutats i pobles per què no s’adapten a les diverses capacitats de les persones.”
En aquest sentit, l’octubre del 2014 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 13/2014 d’accessibilitat que obliga als municipis de més de 50.000 habitants a executar el seu Pla d’Accessibilitat abans del 2024. Lluís Perarnau continua: “Des del govern se’ns informa que s’està fent un treball previ de camp per tenir la diagnosi i començar a donar-li forma al pla d’accessibilitat. Nosaltres portem la moció perquè pensem que aquest pla d’accessibilitat no tindrà sentit si no es realitza de forma participada amb les entitats i la ciutadania.”
- Impulsar trobades ciutadanes per tal de garantir la participació de tots els agents implicats en la millora de l’accessibilitat a la nostra ciutat des dels diferents àmbits, ja sigui espai públic, mobilitat, joventut, entitats i col·lectius pels drets de les capacitats diverses i gent gran, entre d’altres.
- Garantir que la feina de detecció i diagnosi contingui un mapa de punts de difícil accessibilitat treballat conjuntament amb els agents que millor coneixen el territori com són les associacions de veïns, AFAs i entitats socials de cada zona. I que aquestes mateixes formin part de les comissions de seguiment, com a espai divers i plural, garantint així la transparència en la gestió i la corresponsabilització ciutadana en la priorització de les accions a executar.
- Que aquest Pla d’Accessibilitat es materialitzi amb el compromís anual en els pressupostos municipals, que inclogui el manteniment i la millora permanent.
Lluís Perarnau ha conclòs: “Pensem que és necessari posar aquest debat a sobre de la taula, que fa anys que moltes entitats ens demanen que se’ls escolti en aquest tema, i que se les tingui en compte, i és important tenir en compte que no son debats que no ens afectin, doncs existeixen molts elements que en el nostre dia a dia ens trobem que no son accessibles: obstacles a les vies de vianants (senyals, contenidors, fanals…), voreres estretes no adaptades, obres d’edificis que fan que la vorera desaparegui, retards injustificables en les places d’aparcament reservat, guals de vianants no adaptats al codi d’accessibilitat. Per això, entre d’altres, necessitem passos de vianants elevats a nivell de vorera i passos per a persones amb mobilitat reduïda alternatius a les voreres.”