La formació també ha presentat una moció sobre l’amiant a la Junta de Portaveus i una moció conjunta en defensa del català a l’escola al Ple Municipal de desembre

 

Per introduir la roda de premsa que s'ha dut a terme aquest matí, la regidora Nani Valero ha exposat: "Aquest serà el 19è Ple d’enguany. En total hi haurà 20 plens en 12 mesos. La incapacitat de fer una gestió correcta dels punts de govern ha provocat un veritable caos de plens extraordinaris (convocats, canviats de data, tornats a convocar…). Sense anar més lluny, al mes de novembre es van realitzar tres plens. Tampoc avancem en que els plens siguin amb públic presencial, una veritable estafa a la ciutadania."

Per entrar en matèria, s'han exposat les tres mocions que hem presentat aquest mes de desembre:

1. A la Junta de Portaveus es va aprovar ahir per unanimitat una moció sobre la gestió de l’amiant que ve a reforçar la moció que va presentar la FAVS el febrer de 2018, que instava a la Generalitat a assumir les seves responsabilitats pel que fa a fer una diagnosi rigorosa de la situació i a actuar en conseqüència. Arran de la petició feta pel Grup de la Llei Integral de l'Amiant, integrat per associacions de víctimes, societats mèdiques, civils, científiques i ecologistes, el que feia la nostra moció és que s’ampliï l’exigència de responsabilitats al govern de l’Estat, a més de demanar que l’Ajuntament signi el manifest presentat per aquesta entitat.

2. Pel que fa al Ple, divendres passat ja vam fer públic que junt amb els grups d’ERC i Junts, així com de la regidora no-adscrita Marta Morell, hem registrat una moció per rebutjar la sentència del Tribunal Suprem sobre el català a les escoles. El model educatiu i la immersió lingüística no ha de decidir-se als tribunals.

3. Finalment, al Ple de desembre presentem també una moció com a Crida per abordar la problemàtica del sensellarisme a la ciutat.

La regidora Anna Lara ha agafat el fil i ha explicat: "El sensellarisme és una mostra extrema de les desigualtats socials provocades per condicions diverses: l’atur i la precarietat laboral, la insuficiència alimentària o el preu inaccessible de l’habitatge. Una situació que s’ha aguditzat per la pandèmia però que ja era crítica abans d’aquesta. Dijous mateix els mitjans de Sabadell parlaven de 180 persones detectades en situació de sensellarisme ara mateix a la ciutat."

A finals del mandat anterior es va fer una feina de recompte des de la Taula de Sensellarisme juntament amb les entitats per tal de recollir dades reals i poder actuar en conseqüència. El recompte va ser de 139 persones, pel que veiem com el nombre creix amb rapidesa.

Anna Lara continua: "No obstant, sembla que el govern del PSC només se’n recordi d’aquesta problemàtica quan arriba el fred, com si la resta de l’any això no existís. Totes les entitats que treballen al carrer demanden fa anys que l’alberg no sigui només un suport de l’Operació fred, les persones que viuen en aquestes condicions ho fan tot l’any."

Al Juny de 2020 el PSC ja va tancar l’alberg temporal que acollia una quarantena de persones, sense escoltar les dures crítiques de les entitats de la ciutat que demanaven que no ho fes. Finalment es va veure obligat a reobrir-ho amb la onada de fred i al març, tornant a obviar les recomanacions de les entitats que hi treballen, el PSC va tancar definitivament l’alberg temporal. Es disposava de quaranta llits en aquest alberg temporal. Enguany es posarà a disposició únicament una quinzena de places, el qual és evidentment insuficient.

A més a més, el govern també ha optat per bloquejar deliberadament l’aprovació del Pla Local d’Habitatge, sense oferir -tampoc- cap alternativa a aquest. Portem dos anys i mig de mandat i seguim sense saber quina planificació té el PSC pel que fa a l’habitatge.

La regidora conclou: "Amb aquesta moció el que proposem és aprofitar l’experiència de les entitats que formen la Taula de Sensellarisme, que porten molts anys fent una tasca molt important. Sabadell ha de fer una passa més enllà de l’operació fred i posar els mecanismes per abordar de manera integral i transformadora les situacions particulars de sensellarisme. Cal actuar de manera preventiva i coordinada davant de casos de desigualtat extrema."

ACORDS:

Primer.- Portar a aprovació definitiva el PLH 2019-2024 a un dels plens ordinaris de l’any 2022.

Segon.- Treballar per a que l’equipament urgent i transitori per a la població en situació d’exclusió social-residencial sigui una realitat abans del 2024.

Tercer.- Incloure l’Oficina de Drets Civils com a dispositiu per col·laborar i sensibilitzar sobre l’aporofòbia com a delicte d’odi i juntament amb la Comissió de la Convivència treballar per tal que sigui inclòs en la tipificació de delicte penal.

Quart.- Ampliar i enfortir els equips de carrer intensificant així l’acompanyament per connectar les persones amb els serveis que necessiten.

Cinquè.- Dotar-nos d’equips de salut orgànica que visitin als carrers les persones que viuen al ras per atendre-les i recuperar la seva vinculació al sistema sanitari.