Coincidint amb l'inici del curs escolar, avui hem realitzat una acció simbòlica al voltant de l'escola Can Rull per reclamar camins escolars segurs a tota la ciutat

 

El juny de 2020 vam engegar la campanya Triem la vida per posar sobre la taula que les problemàtiques provocades per la crisi de la Covid-19 són en realitat, en molts casos, una agudització dels que ja existien abans de la pandèmia: les desigualtats socials, el desmantellament de la sanitat pública o un espai públic en el qual les persones no són la seva prioritat.

El tercer eix d’aquesta campanya es titula “Aire net i espai per a les persones” i l’acció que hem realizat avui s’emmarca en aquesta reivindicació. Des de l’esclat de la pandèmia hem vist com molts centres escolars no disposen de prou espai als seus entorns immediats i hem vist també com el govern no ha fet cap aposta real pels talls de carrer per garantir les distàncies mínimes.

Sandra Alcaide, membre de la Crida, exposa: "Per això avui, dia de l’inici del curs escolar 2021-2022, hem marcat de forma simbòlica diversos punts crítics que es troben al voltant de l’escola Can Rull, així com un esborrany d’un camí escolar. Aquesta proposta no busca ser definitiva, sinó simplement reivindicar aquesta necessitat. El camí escolar hauria de ser el resultat d’un procés participatiu on el centre escolar, l’AMPA, l’associació veïnal i els diversos actors del barri debatessin i definissin la millor forma de portar-lo a terme amb l’acompanyament de l’administració local. Seria interessant també incloure al petit comerç de la zona, atès que la pacificació dels carrers i el plantejament de camins escolars també pot ser una eina per reforçar-lo."

A més a més, no es tracta tampoc de fer un camí aïllat al barri de Can Rull, sinó de fer una xarxa de camins segurs a tota la ciutat, entrellaçant-los per donar cobertura a les necessitats del conjunt de Sabadell. Aquesta xarxa és un element bàsic per avançar cap a una ciutat en la qual es prioritzin les persones, potenciant la mobilitat segura i sostenible i generant espais amables per a socialitzar-nos i construir comunitat.

Jose Antonio Ruiz, pare del CEIP Can Rull, ha explicat quins són els punts crítics que es troben al voltant de l'escola. N'ha destacat tres:

  • Avinguda de Lluís Companys (velocitat dels cotxes, insuficient senyalització, pas de vianant insegur, atropellament al final del curs passat).
  • Cruïlla del carrer de Sant Isidor amb el carrer de Lucà (insuficient senyalització  cotxes que van molt per sobre dels 30km/h).
  • Cruïlla del carrer de Sal·lusti amb carrer d’Adolfo Bécquer (trànsit complexe, manca de senyalització i voreres molt estretes).

Finalment, hh denunciat que fa molt que des del l’AMPA de l’escola Can Rull i des de la direcció del centre es reclama actuacions urgents, sobretot, a l’Avinguda Lluís Companys. Reclama també que s’instal·lin mesures per reduir la velocitat dels cotxes tant en aquesta avinguda com en el carrer de Sant Isidor.

Finalment, el regidor Lluís Perarnau explica: "Alguns dels problemes es podrien resoldre amb petites actuacions d’urgència mentre es treballa en la projecció d’un camí escolar que connecti l’escola i els diversos equipaments de la zona. Perquè un camí escolar no només beneficia als infants, mares i pares d’una escola, sinó que beneficia a tot el barri. Poder fer desplaçaments a peu de forma segura i agradable té un impacte molt positiu en la vida de totes les persones."

Per això en el nostre “esborrany” del que podria ser un camí escolar en aquest centre hem relligat el CAP, el centre cívic del barri, l’Institut Sabadell i el Complexe Alexandra. Aquest darrer element és important, atès que no només els infants que viuen a la zona de Via Alexandra podrien desplaçar-se de forma segura, sinó que també facilitaria molt la vida a la gent gran que resideix al complexe per, per exemple, acudir al CAP.

També seria important facilitar l’accés a l’escola en bicicleta i, per tant, desenvolupar el Pla Director de la Bicicleta, aprovat per majoria al Ple Municipal i actualment bloquejat pel govern municipal, que preveu un carril segregat en l’eix Andreu Nin - Via Alexandra - Ronda Europa. De fet, a l’Avinguda de Lluís Companys veiem un carril bici que va pel mig de la vorera deixant un mínim espai per a vianants i que per tant esdevé totalment disfuncional.

Lluís Perarnau continua: "La creació d’entorns escolars i de camins que facilitin l’accés a les escoles no només fan que els desplaçaments siguin més segurs, sinó que a més a més potencien la mobilitat sostenible, contribueixen a millorar la qualitat de vida en un barri i tenen el potencial de fomentar el comerç de proximitat."

Aquests dies s’han començat les actuacions a l’entorn de l’escola Pau Casals, projecte que va sorgir gràcies a la feina de la ciutadania a través del Construint Ciutat. Malgrat el retard, ens alegra veure que falta menys perquè aquella escola tingui un entorn més segur i agradable. Tanmateix, li volem recordar al govern que fer accions a l’entorn immediat de l’escola és imprescindible, però les accions per desenvolupar un camí escolar van molt més enllà. No n’hi a prou amb millorar l’accés immediat a l’escola, cal anar molt més lluny perquè un camí escolar sigui realment útil.

El regidor conclou: "Finalment, tal com ha introduït la Sandra Alcaide, aquesta no és una problemàtica només d’aquesta escola o d’aquest barri, sinó de moltes escoles i barris de la ciutat. Hem escollit aquesta perquè malgrat estar al costat del Parc Catalunya i tenir molt potencial, hi ha diversos elements crítics que malbaraten el gran potencial que té l’entorn de l’escola. A més a més, l’AMPA i la direcció del centre denuncien, amb tota la raó del món, un greuge comparatiu enquistat durant molts anys i que és urgent resoldre."

 

[gallery columns="2" size="medium" ids="6830,6832,6829,6831"]