La formació vol reivindicar la cultura per a tota la ciutadania de Sabadell sigui quina sigui la seva situació socioeconòmica.

 

Volem fer públic el suport a totes les iniciatives culturals que permetin fomentar la cultura a Sabadell per a la gent que hi viu. Així doncs, coincidint amb la roda de premsa realitzada avui pel govern del PSC, celebrem que existeixin iniciatives com l’Observa que pretenen incrementar el cartell cultural de la ciutat, però demanem que aquest model no tendeixi cap a una cultura elitista, sinó tot el contrari. Sabadell ha de ser una ciutat per viure, no per visitar-la únicament.

 

Des de la Crida per Sabadell volem que festivals com l’Observa siguin referències amb impacte local, que tinguin un retorn social, popular i cultural a la ciutat. Dit d’una altra manera, ens sembla insuficient que els concerts oberts siguin aquells en què l'ajuntament ha repartit entrades,  que fa mesos que estan repartides i són dirigides a un públic infantil. 

Cal una reserva permanent d'entrades adreçades a entitats amb persones amb dificultats econòmiques i socials per tal de garantir que poden accedir a esdeveniments culturals com aquest. Per això demanem que ja en aquesta edició garanteixinuns mínims i plantegem per a pròximes edicions que es realitzi de forma equitativa.

 

Però quan parlem de retorn a la ciutat, no és només en l'àmbit cultural. Un festival de música integrat al parc Catalunya durant diverses setmanes ha de reduirla petjada ecològica de cadascun dels seus dies al mínim impacte, ja que no es pot concebre com un acte aïllat, sinó que té un efecte a llarg termini. No només per la ubicació en la qual es troba i l'efecte sobre l'ecosistema, sinó perquè és un model necessari al qual cal tendir. De la mateixa manera que fem esforços per avançar cap a una mobilitat més sostenible, també la cultura de grans esdeveniments ho ha de ser.

Si bé el festival Observa ha plantejat compensacions per les afectacions mediambientals sobre el parc Catalunya, en forma de replantació d'arbres, acompanyats per l'Adenc, des de la Crida per Sabadell, i després d'haver fet ronda de consultes, valorem que cal garantir algunes qüestions més enllà de les compensacions.

 

Pensem, doncs, vinculat a la petjada ecològica, elements com fer una gestió dels residus reciclats i com minimitzar-los en el seu conjunt. Demanem que es garanteixi una correcta recollida dels residus, amb contenidors separats d’origen i amb recollides el més freqüent possible, evitant durant la nit la massificació de deixalles que s'aboquen sempre a una única brossa. Aquesta mesura, amb la de l’eliminació dels vasos de plàstic d’un sol ús i la substitució per gots reutilitzables, ens semblen elements fonamentals. 

 

En relació amb la seguretat i l’adequació de l’espai, ens consta que l’Ajuntament no ha fet possible que la il·luminació de l’entorn sigui la idònia ni tampoc ha garantit els punts lila municipals per tal d’assegurar l’atenció necessària en qüestions de seguretat. Sabem que la festa s’escamparà per tot el Parc Catalunya i considerem que cal garantir els punts d’atenció equivalents al punt lila municipal i la il·luminació necessària per garantir un espai segur. La prevenció de possibles situaciones d'assetjament o violències sexuales ens compet a totes.

 

Finament, valorem que cal garantir fonts d’aigua potable i gratuïta, donat que el festival es realitza en una època d’altes temperatures i que la companyia d’aigües de Sabadell realitza elements com aquests d’urgència en altres espais, és imprescindible posar a disposició punts d'aigua provisionals a la zona

 

Necessitem que a Sabadell passin coses que vagin més enllà del consumisme cultural, per això demanem que es tinguin en compte la compatibilitat d’aquests esdeveniments amb les festes majors dels barris i que els espais cedits a promotors privats també puguin estar a l’abast de la cultura popular durant tot l’any. 

Ens acaba quedant una ciutat en què reduïm el pressupost de les associacions de veïns per festes majors i apostem per espais privats que competeixen en cartell amb les entitats veïnals. Hem de poder fer compatible tot plegat i això implica portar-nos el model del festival Observa a un model de retorn cultural i social per a la gent de Sabadell”. Explica la regidora Anna Lara.

 

Des de la Crida per Sabadell, celebrem les iniciatives que portin a Sabadell cap a una utilització de l’espai públic per fomentar la cultura, però hem de ser conscients que hi ha elements cabdals que s’han de resoldre aquest any, i que tant promotors com govern municipal han de calibrar per garantir que realment la cultura estigui a l’abast de tothom i de manera segura tant pel medi ambient com per les persones usuàries.

 

Així doncs, demanem que es tinguin en compte aquestes propostes per fer ús d’un espai públic que és de totes i que ha de revertir en tota la ciutat, no només en les que s’ho poden permetre.