L'acte de reconeixement de les entitats, alumnes i professorat que hi han participat va tenir lloc el passat divendres a Ca l'Estruch

 

Ca l’Estruch va ser divendres escenari de l’acte de reconeixement a les entitats, alumnes i professorat del projecte SABA, programa que enguany compleix 10 anys i que proposa integrar l'alumnat en tasques de voluntariat en associacions sense ànim de lucre. El projecte pretén donar a conèixer als nois i noies diferents realitats del seu entorn i, alhora, que facin una tasca compromesa amb la societat.

L’acte, presidit per l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha reconegut les persones que han participat en el projecte amb el lliurament d’un diploma i un vídeo. També ha comptat amb la presència de la regidora de Participació Ciutadana, Glòria Rubio. Ha tancat l’acte la companyia Brodas Junior, formada per 17 joves d’entre 10 i 16 anys.

Maties Serracant ha assenyalat que “els i les joves participants ens donen una lliçó de com és important i quin valor té la tasca que fan les entitats a la ciutat. Per mitjà del projecte, assumeixen unes responsabilitats i alhora prenen consciència del seu entorn i de la societat on viuen.”

Els objectius i formació que proporciona el projecte SABA són part de les competències generals en educació per a la ciutadania i, a més, implica una tasca educativa compromesa amb els drets humans. També el contacte amb l’entitat nodreix els i les joves amb altres aspectes com l’educació en valors, l’educació per la a interculturalitat i l’educació per la pau i el desenvolupament. D’aquesta manera, l’alumnat adquireix aprenentatges pràctics i propers que els permeten desenvolupar competències bàsiques i habilitats per assolir els objectius de l’educació obligatòria.

Tal i com assenyala la regidora de Participació Ciutadana, Glòria Rubio, “el que experimenten els i les joves amb el treball conjunt amb les entitats és molt interessant per al seu aprenentatge i complementari dins el currículum educatiu. Els valors com la solidaritat i el suport mutu són alguns dels que més presents estan durant el desenvolupament del programa”.

Aquestes tasques es fan un dia al matí, setmanalment, en horari escolar al local de l'entitat i sempre amb autorització del tutor o tutora legal coneixedora del projecte de diversificació curricular, donant valor a la capacitat de les entitats com escola de valor i de vida.

Al projecte hi participen un total de 20 alumnes de tercer i quart d’ESO dels instituts Vallès i Ferran Casablancas de Sabadell i compta amb la participació d’11 entitats de la ciutat: Fundació Privada AVAN, Càritas Sabadell, Creu Roja Sabadell, CIPO, ANDI Down Sabadell, Associació Juvenil Esquitx, l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, Centre Assistencial Mutuam - La Creueta ,el Rebost Solidari de Sabadell, La Fundació Main i el Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants (SCAI).

El projecte SABA està coordinat des de l’Oficina d’Entitats i Voluntariat del Servei de Participació Ciutadana de l’Ajuntament, que s’encarrega, d’una banda, de cercar les entitats susceptibles de tenir alumnes a les seves dependències i, alhora, coordinar el seguiment del projecte entre les entitats col·laboradores i els centres educatius. I, per l’altra banda, de dur a terme la formació bàsica de l’alumnat a l’entorn del concepte de voluntariat: límits, actituds i formes de comportar-se i també durant el curs escolar fer un seguiment amb els i les alumnes i entitats alhora per revisar les tasques, les aptituds dels i les estudiants i vetllar que s’assoleixen els objectius fixats en el projecte així com la valoració final sobre què els ha aportat l’experiència i què han aprés al llarg del curs escolar.