L’Ajuntament de Sabadell, conjuntament amb el de Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallés, el Prat del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa , han fet front comú, amb la signatura d’un protocol d’intencions, per crear una xarxa de municipis compromesos amb la gestió pública de l’aigua

Aquest anunci s’ha fet en el transcurs d’un acte, que va tenir lloc ahir al matí a l’Ajuntament de Barcelona, on van participat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà; l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor; l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

Els alcaldes i alcaldesses han signat un protocol d’intencions amb el compromís de crear una xarxa i han manifestat el compromís amb una gestió pública, transparent, participativa i sostenible del cicle integral de l’aigua.

La creació d’aquesta xarxa de municipis compromesos amb la gestió pública de l’aigua, estarà articulada com a associació de municipis, però quedarà oberta a ens supramunicipals, sectors acadèmics i societat civil organitzada.

Gestió pública per garantir la transparència i la rendició de comptes

Aquesta associació es compromet a difondre, promoure i impulsar la gestió pública de l’aigua, articulant tot els actors interessats en aquest model de gestió. I, per tant, es compromet també a oferir suport a tots els municipis que vulguin apostar per aquest model de gestió, aportant-los assistència, coneixement i acompanyament.

L’aigua és un element indispensable per a la vida, per a la societat i per als ecosistemes. I, com a tal, s’ha de gestionar sota criteris d’interès general i de béns comuns. Des de juliol de 2010 les Nacions Unides reconeixen que l’aigua és un dret humà. El proveïment i el sanejament d’aigua són serveis bàsics i essencials, per la qual cosa cal garantir en tot moment el seu accés universal i assequible, sense manca de subministrament per motius econòmics o socials. Són serveis que s’han de prestar de forma eficaç, i alhora, els beneficis de l'activitat han de retornar a la societat, per millorar el servei, així com millorar la qualitat de l’aigua retornada al medi ambient. Per aquest motiu, alcaldesses i alcaldes de molts municipis de Catalunya aposten per la gestió pública de l’aigua.

El nou model de gestió pública va lligat a la promoció de noves formes de control social que garanteixin la transparència, la informació, la rendició de comptes i la participació ciutadana efectiva. L’ens públic gestor d’aquests serveis haurà de rendir comptes de les seves activitats i actuacions, tant als poders públics com a la ciutadania.