Dissabte passat, el carrer Permanyer va acollir la Jornada de Sobirania d'Espai Públic amb èxit d'assistència i participació

[gallery columns="4" size="medium" ids="3122,3124,3126,3123"]

Sota el lema 'Creixent a les places i carrers. Transformem l'espai comú!', més d'una trentena de persones van participar de la darrera sessió del cicle de Jornades de Sobiranies del curs, dedicada a l'espai públic.

La jornada la van inaugurar les experiències d'Urbanins i El Globus Vermell, dos col·lectius que treballen en pedagogia urbana amb l'objectiu de fomentar el coneixement i el debat crític de l'espai públic des de la mirada dels infants. En aquest bloc, titulat 'Estones entre l'escola i la llar', hi van participar també membres de diverses AMPAs que estan impulsant projectes per millorar els itineraris d'accés a les escoles, amb propostes de pacificació de carrers, incentivació de transport públic i futurs camins escolars.

Tot seguit, el debat es va centrar en els i les joves, amb les experiències de l'Associació Juvenil Esquitx i Pla Estel (Estratègies Social per al Territori i els Espais Lliures). Ambdós col·lectius van parlar del carrer com a espai educatiu i participatiu de les joves i com, sovint, les seves necessitats no són escoltades ni tingudes en compte en l'espai públic de les nostres ciutats. L'esport, la música i el ball són els usos de l'espai públic més demandats per la joventut. D'aquest debat també es va derivar el tema del conflicte entre usos (soroll, horaris,etc) i de com abordar-los, per exemple, fent us de l'enorme versatilitat d'alguns espais 'tancats' com són els patis d'escoles i instituts.

Després d'una breu pausa amb vermut inclòs, es va passar a parlar de la bicicleta com a transport a promocionar entre els joves i de l'experiència implantada a la ciutat de Pontevedra, model pioner a l'estat espanyol i d'èxit pel que fa als camins escolars, a càrrec d'Haritz Ferrando i Pau Avellaneda, respectivament.

Per acabar la jornada es va fer una petita acció simbòlica i transformadora, amb la pintada d'elements decoratius a l'asfalt del carrer com una forma de reapropiar-se de l'espai públic i imaginar la ciutat que volem.

"Aquesta jornada ens ha servit per posar en comú molts coneixements sobre els usos de l'espai públic però també de les necessitats que tenim la gent que l'habitem, sobretot des de la mirada dels infants i joves" ha explicat Daniel Valls, membre del grup de Sobirania d'Espai Públic de la Crida. "Han sorgit moltes propostes engrescadores per començar a treballar i s'han teixit aliances interessants que esperem donin els seus fruits en un futur pròxim"

Aquesta jornada va ser la novena i última sessió del cicle de Jornades de Sobiranies, un cicle que va començar el passat mes d'octubre i que ara posa punt i final. Està previst que tot el treball sorgit d'aquestes jornades quedi recopilat i sintetitzat en una futura publicació.