Diferents activitats commemoren a la ciutat el Dia Internacional del Poble Gitano
30 de març 2017
La celebració culminarà el 8 d’abril, amb la hissada de la bandera romaní a la Casa de la Vila, a la façana que dóna a la plaça del Doctor Robert
L’Ajuntament de Sabadell i la Taula del Poble Gitano han elaborat un programa d’activitats per commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano, en record del Congrés Mundial romà/gitano, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es va instaurar la bandera i l’himne gitano.
L’acte central de commemoració, però, serà el proper divendres 7 d’abril ,a les 5 de la tarda, a la Biblioteca del Nord. Joves estudiants gitanos parlaran de la significació del Dia Internacional en el context de la història i la cultura d’aquest poble. També es farà un reconeixement a algunes persones que han contribuït a la seva promoció a la ciutat. L’acte està organitzat per l’Associació Gitana de Sabadell i Comarca, amb la col·laboració de la Fundació Secretariat Gitano. Es comptarà amb la presència de l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez; la regidoria de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz; el responsable del Programa del Poble Gitano i la Innovació Social de la Generalitat, Ramon Vílchez; membres de la FAGIC, i de les entitats de la ciutat.
Aquest any, a més, el programa homenatja el boxejador Johann Trollman, anomenat Rukeli, que es va enfrontar amb el nazisme després de que li fos retirat el títol de campió d’Alemanya de boxa, només pel fet de ser gitano. D’altra banda, a la Biblioteca del Nord s’ofereix un fons documental especialitzat en el poble gitano, anomenat Rromano Them, únic a les biblioteques públiques de Catalunya.
El poble gitano a Sabadell
A Sabadell hi viuen unes 8.000 persones gitanes, raó per la qual el dia 8 d’abril es posa en valor la cultura i la història gitana al municipi, així com la reivindicació d’una major implicació conjunta en una societat igualitària i justa per a tothom, lliure de prejudicis i estereotips.
En paraules de la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, “la hissada de la bandera del Poble Gitano a l’Ajuntament de Sabadell, així com el suport de l’Ajuntament als actes vinculats a aquesta jornada, expressa un doble objectiu: d’una banda, reconèixer el poble gitano i la seva cultura com a part important de Sabadell. D’altra banda, és la reivindicació d’un esforç col·lectiu per tal que els gitanos i les gitanes siguin ciutadans de primera, amb el respecte a la diversitat i a la igualtat, amb drets i deures, per posar fi a la discriminació, els prejudicis i estereotips.”