Comencem a decidir sobre tot el que ens envolta?
28 gener 2016
[embed]https://youtu.be/rCIq_1RYPpE[/embed]
Article d'opinió de Glòria Rubio, Regidora de Participació i Atenció Ciutadana i membre de la Crida per Sabadell
Sí, des del Govern municipal creiem que sí, que ja toca. Venim d’una cultura participativa manipulada i decebedora generada a la nostra ciutat a conseqüència de les pràctiques polítiques dels darrers anys, que malauradament han pervertit el sentit del concepte de la participació ciutadana.
Volem apostar per una cultura política corresponsable i per això és imprescindible una implicació de la ciutadania que ens permeti avançar. No hem d’inventar res nou, però sí que hem de fer que la participació sigui real, que funcioni i que sigui vinculant; hem de crear l’entorn necessari i descentralitzar aquests espais de participació i amb capacitat de decisió. Hem de posar les eines. I no es tracta d'haver de participar en totes les decisions que es prenen des d'un Ajuntament, ni molt menys –això no tindria sentit–, sinó de generar els espais comunitaris i de participació necessaris perquè les persones de cada barri puguin incidir en allò que trobin transcendental per a les seves vides i el seu entorn.
I ja hem començat. Sota el nom “Posem llum a l’Ajuntament” hem iniciat l'Auditoria Ciutadana, un procés participatiu que significa l'inici d'un canvi en la cultura participativa de la nostra ciutat i que ja no té marxa enrere. Un procés en què tothom té alguna cosa a dir perquè tothom, d'una manera o altra, ha rebut les conseqüències de la mala gestió pública que hi ha hagut els últims 16 anys.
Tenir la motivació per implicar-nos en el que passa al nostre voltant és un repte que haurem d'assumir tots i totes les sabadellenques si de veritat volem decidir sobre les nostres vides. Fent vida de barri, de carrer, organitzant-nos amb les veïnes, responsabilitzant-nos del manteniment de l'espai públic, fent propostes constructives que facin desaparèixer les desigualtats socials o organitzant manifestacions quan calgui reclamar que es respectin els nostres drets.
Des del Govern de Sabadell tenim molt clar per quin model de participació apostem i què entenem per participació:
-
Comunicar i compartir la informació amb tothom, amb un llenguatge planer i entenedor per al conjunt de la població.
-
Generar espais comuns i col·lectius que tinguin en compte la diversitat dels veïns i veïnes de la ciutat.
-
Establir vincles emocionals amb la població, despertar il·lusió i complicitats amb la gent per generar motivació i interès.
-
Que els processos abordin totes les dimensions:
- Que les persones que hi participin puguin conèixer més sobre el tema objecte del procés.
- Que sigui una experiència gratificant per a les participants.
- Que les persones que hi participin es sentin orgulloses d'haver-hi participat.
-
Fer-ne partícips els i les treballadores de l'Ajuntament, treballant de forma conjunta i cercant altres formes organitzatives que no es basin en la jerarquia.
-
Aportar un valor afegit a la gent que hi participa, dissenyar processos tenint en compte les persones.
-
Generar un impacte directe en les polítiques socials.
Caldrà treballar molt perquè el concepte de la participació torni a brillar per si sol i per aconseguir que, en sentit ampli, tingui vida de veritat. I aquest és un dels reptes més importants que tenim com a equip de Govern.