L’espai del Vapor Cusidó serà un nou parc urbà amb verd, aigua i zones de lleure, tot posant en valor el seu passat industrial

El projecte neix del procés participatiu obert per definir la configuració de l’espai

Al final del mes de març començaran les obres de transformació del Vapor Cusidó en un espai públic de 5.322 m2. Els treballs, que tenen un pressupost de 503.816,17 euros i una durada de sis mesos, permetran posar en valor la història de l’espai i reflectir la memòria del seu passat industrial, amb tres eixos: Domèstic-urbà; Industrial-verd, i Productiu-didàctic.

 

Eix Domèstic-urbà

Les obres permetran la recuperació dimensional i formal de part de les plataformes ja existents a l’edifici, que es configuraran com a “llocs” nous, assimilables a espais interiors. Els espais es repartiran de manera perifèrica, alliberant un espai central de múltiples usos. D’aquesta manera es combinen un espai de gran capacitat amb llocs per ubicar múltiples activitats de menor dimensions, proporcionant varietat d’activitats per a diverses edats, costums i necessitats.

La xemeneia busca també assenyalar el terreny de manera diferent, sense perdre la contundència que, com a fites urbanes, tenien les xemeneies a Sabadell. Qui vulgui entrar en el seu petit recinte podrà veure tot l’entorn de la plaça si mira a través de la malla que l’envoltarà. La malla, junt al revestiment del pòrtic, emulen geomètricament el dibuix del mocador de fer farcells, l’altre element fonamental del conjunt, el teixit.

 

Eix Industrial-verd

Per atendre aquest eix s’aprofita la forma rectangular del solar i els canvis topogràfics d’aquest i la posició de les restes. Es marca el contrast entre les restes dures i impermeables –caldera, carbonera, pou i xemeneia- situades al costat nord-oest, i l’extrem oposat adjacent al carrer d’Antoni Cusidó, costat sud-est, on se situa la zona humida, un entorn de la terra on es plantarà l’exemplar més gran d’arbre –contraposant-se a la ubicació de la xemeneia-, i on es recolliran les aigües superficials de pluja per al seu aprofitament i protecció de varietat de flora i fauna possible en aquesta part de la ciutat.

 

Eix Productiu-didàctic

Així, hi haurà un petit aiguamoll recreat que tindrà uns bancs on el visitant i escolars podran rebre explicacions que, des d’aquella perspectiva podran mirar a la totalitat de l’espai. Des d’altres emplaçaments, com les restes, es col·loquen rètols que expliquen què són els diversos element

 

Reivindicació veïnal

El procés participatiuEspai Antic Vapor Cusidó, al barri la Creu Alta, és fruitde la reivindicació veïnal a l’entorn de la rehabilitació i l’obertura a la ciutadania de l’espai que ocupa l’antic vapor entre els carrers de Montseny, Sant Miquel, Antoni Cusidó, i Montllor i Pujal.

L’objectiu estratègic del procés ha estat definir la configuració de l’espai i els usos d’una manera consensuada i inclusiva, tenint en compte totes les visions existents. De fet, el procés és promogut per la Comissió pel futur de l’Espai de l’antic Vapor Cusidó, formada per l’Associació de Veïns de La Creu Alta; l’Escola Ribatallada i l’AMPA del centre i la coordinadora jove de la Creu Alta Llamps i Trons, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell.

La regidora de Participació, Glòria Rubio, ha assenyalat que “fruit d’alinear-nos en una mateixa direcció la reivindicació veïnal i l’actuació del govern, surten projectes molt més interessants i consolidats, com aquest, en consonància amb els objectius del teixit social”.

El tret de sortida del procés va tenir lloc al març del 2017 amb un acte obert a la ciutadania al mateix espai del vapor i va comptar la presentació pública del procés i de la proposta inicial de configuració de l’espai a càrrec de les entitats promotores.

De manera complementària, el procés participatiu també va incloure dues sessions de treball, en el transcurs de les quals es van recollir aportacions i consideracions sobre el projecte. Així mateix, al mes de juliol es va fer retorn de les aportacions rebudes i es va presentar la proposta final de projecte d’execució per a la recuperació de l’espai per convertir l’antic Vapor Cusidó en un espai ciutadà.

Els documents gràfics i les informacions d’interès que s’han generat al llarg del procés estan disponibles a https://decidim.sabadell.cat/processes/vaporcusido.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

© 2015 CRIDA per Sabadell